Dobrodošli v Cerkljah na Gorenjskem!

0
2306
Cerklje obrobljajo polja, gore … Foto: Janko Dermastja

Prepletanje tradicije in sodobnosti, starodavne zgodbe, harmonija z naravo, mirno okolje v zavetju Alp … Cerklje na Gorenjskem so z ugodno lego na prehodu iz Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp stičišče pestrega naravnega okolja, kulturne krajine in načina življenja tukajšnjih prebivalcev, vse to pa plemenitita še urejenost okolja in gostoljubnost ljudi, ki živijo tukaj. V letošnji akciji TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna so prejele priznanje za 3. mesto med manjšimi mesti.

V središču Cerkelj dominira župnijska baročna cerkev Marije Vnebovzete. Ob njej je pokopališče z vežico, narejeno po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Ob cerkvi stoji spomenik skladatelja in dirigenta Davorina Jenka, ki se je rodil v vasi Dvorje pri Cerkljah.

Hribarjeva vila Foto: Janko Dermastja

Številni znani Slovenci so se v Cerkljah rodili ali tu bivali. Nasproti stavbe Občine Cerklje je rojstna hiša gledališkega igralca in režiserja Ignacija Borštnika (1858–1919). Njegovo nadarjenost je opazil tudi tedanji ljubljanski župan Ivan Hribar, čigar vila stoji v Cerkljah; leta 1886 je namreč kupil pogorišče Lukeževe hiše in si na njem sezidal poletno rezidenco, zdajšnjo secesijsko Hribarjevo vilo.

Spominski park Foto: arhiv Občine Cerklje

Ob njej je Spominski park z doprsnimi kipi pomembnih mož, ki so s svojim delom prispevali svoj delež k razvoju in prepoznavnosti ne samo Cerkelj, ampak slovenske kulture na splošno.

Nasproti parka je Petrovčeva hiša iz 18. stoletja, ki priča o načinu življenja premožnejših kmečkih ljudi in gostilniški dejavnosti. V hiši zdaj domujejo turistično-informacijski center, Knjižnica Cerklje in muzej z etnološko in arheološko zbirko.

Gričevnato zaledje Cerkelj ponuja številne možnosti za pohodništvo in aktivno preživljanje prostega časa. Zanimivo popotovanje po kraju in njegovi okolici pa lahko sklenete v eni od gostiln, ki ponujajo okusno domačo hrano.

Kot je za podobo celovitega mozaika potreben sleherni kamenček, tako celotno podobo kraja gradijo drobne lepe malenkosti …

Prav umeščenost med slikovita polja, bistre vodotoke in planinske grebene Cerkljam omogoča, da svojo prihodnost prepoznavajo še zlasti v razvoju turistične ponudbe tudi za najzahtevnejše obiskovalce.

Turizem se je v Cerkljah v zadnjem desetletju precej razvil. Gostov, tudi večdnevnih, je vsako leto več. Tako je čedalje več tudi ponudnikov nastanitev ter različnih športnih in rekreacijskih aktivnosti. Vizija kraja je razvoj prepoznavne turistične destinacije, ki bo poleg Rekreacijskega turističnega centra Krvavec in Aerodroma Ljubljana vključevala širšo turistično ponudbo, oblikovano na podlagi naravnih in kulturnih danosti. S strokovnim delom in povezovanjem na vseh ravneh si v Cerkljah prizadevajo za avtentična doživetja turistov, obenem pa za ohranjanje naravnega in kulturnega okolja.

U. L. L.

Prejšen članekVeliki finale gurmanskega meseca v Ljubljani
Naslednji članekPrižig prazničnih lučk in začetek veselega decembra v Ljubljani

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here