Izdelki iz lipovega lesa – izviren slovenski turistični spominek

0
413

Pri Mimetik design sodelujeva Brigita Vehar, oblikovalka in Barbara Zelenec, ki izdelku vdihne končno podobo. Skupaj ustvarjava zanimive lesene izdelke, ki so narejeni iz naravnih in lokalno dostopnih materialov. Večino dela opraviva ročno, saj tako izdelek dobi unikatnost. Znamka izdelkov se imenuje  Stolp zakladov.  Spremljate naju lahko na facebook strani, kjer izdelke tudi oglašujeva.

Oblikovanje izdelka se je začelo z idejo. Želeli sva izdelek, ki bi bil obema všeč, ki bi bil uporaben ter ideološko in surovinsko povezan z lokalnim okoljem. Sledile so ideje, skice in raziskava okolja ter surovine, ki jo je v okolju dovolj in jo lahko oblikujeva.

Najprej delo opravi Brigita, ki izdelku nadene prvo podobo. Včasih mine kar precej časa in popravkov, da sva zadovoljni in izdelava prvi prototip. Sledi rokovanje z izdelkom in konstruktivne kritike najinih družinskih članov, ki pomagajo do tega, da nastane izdelek, ki nama je všeč in je uporaben.

Ker sva želeli poudariti pomen lipe, njeno zdravilnost, mogočnost in lepoto, je bilo logično, da sva v zgodbo vpletli tudi čebelo

Barbara izbere les. Ko dobi v roke desko,  si najprej ogleda, kako potekajo letnice, kje so izraščene veje, kako »nepravilnosti« v lesu obrniti v dodatno vrednost izdelka. Sledi strojno graviranje, in nato  delo z žago. Izrezane kose je potrebno še obrusiti, prevrtati in naoljiti. Nazadnje pride na vrsto povezovanje z naravno vrvjo in dodajanje etikete.

Les je trajnostni material, zato je idealen za izdelavo izdelkov, ki jih ne želimo pogosto menjati. Lipov les odkupujeva predvsem od lokalnih kmetovalcev, gozdarjev. Živiva v najlepši notranjski vasi – v Hotedršici in v naši okolici lipa ni redkost. Les lipe je svetel in mehak za obdelavo, zato ga radi uporabljava.

Lipa je zelo močno usidrana v slovenski zavesti, saj je povezana z marsikaterimi obredi in šegami. Vaške lipe so priča političnem, pravnem in družabnemu življenju. Skoraj v vsakem slovenskem kraju poleg cerkve, gradu in v centru vasi stoji lipa, je drevo, ki so ga že naši predniki cenili in mu pripisovali svete lastnosti. V Logaški občini ima Lipa svojevrsten pomen, saj se tu nahaja najstarejši lipov drevored, zato je bila izbira lipovega lesa tudi močan lokalni pomen. Verjameva, da les lipe nosi močno energijo, magnetizem, mehkobo, ki ima osnovo v ljubezni in harmoniji.

Prvi motiv, ki je nastal je bil sicer maček, ki je povezan z Hotedršico, in dela družbo že številnim kuharjem in gospodinjam širom Slovenije.

Ker pa sva želeli poudariti pomen lipe, njeno zdravilnost, mogočnost in lepoto, je bilo logično, da sva v zgodbo vpletli tudi čebelo. Med nami je veliko čebelarjev in vedno več ljudi se zaveda, da brez čebelnega opraševanja ne bi bilo hrane. Če bodo izumrle čebele, se slabo piše celemu svetu. Zato je pomembno, da z njimi ravnamo odgovorno.

Tako je nastal tridelni podstavek za vročo posodo v obliki čebele z vgraviranim stiliziranim motivom čebele in slovenskim pregovorom o hrani. Povezan je z vrvico iz naravnih vlaken – motvozom in premazan z lanenim oljem. Čebele v čebelnjake pridno nosijo med … najini podstavki pa hrano na družinski mizi.

Prvi motiv, ki je nastal je bil sicer maček, ki je povezan z Hotedršico, in dela družbo že številnim kuharjem in gospodinjam širom Slovenije. Do sedaj so nastali podstavki čebele, mačka, veverice, zmaja. Pri kupcih je zelo priljubljen motiv čebele.

Besedilo in fotografije: Barbara Zelenec

https://www.facebook.com/stolpzakladov

 

Prejšen članekPraznično, slastno in veselo v čudoviti slovenski Istri
Naslednji članekAvtentičnost, inovativnost in trajnostni pristop

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here