Kako Bevkovi dnevi zorijo v Bevkovo literarno pot

Na skrajnem robu Cerkljanske, kjer se pokrajina strmo spušča v Baško grapo vse do reke Bače, vse od leta 1990 v vasico Zakojca vabi v muzej preurejena Bevkova domačija. Takrat sta se v prostoru za izboljšanje spoznavanja in doživljanja dediščine pisatelja, domoljuba in borca za slovenski jezik Franceta Bevka kot plahi ptici srečala kultura in turizem. A kako ju prepričati, da si spleteta skupno gnezdo? Bevkove knjige so se namreč vedno pogosteje prašile na knjižnih policah, češ da je zastarel in predvsem za otroke in mladino nezanimiv.

Zakojca 2019. Dan odprtih vrat Bevkove domačije.

Začelo se je skromno leta 2006 z Bevkovim dnevom. Mladi, združeni v KUD Cerkno, so ob obletnici rojstva in smrti pisatelja z velikim žarom prvič povabili k branju odlomkov iz Bevkovih del in njegovi besedi naklonili priložnost, da odvrže tančico pozabe in zaživi v današnjem času in prostoru.

Leta 2010 je dogajanje pridobilo na veličini. KUD Cerkno se je z namenom dostojnega poklona 120. obletnici rojstva tega mojstra slovenske besede prvič povezalo z drugimi zavodi, društvi ter ponudniki in ga razširilo v enotedenski ciklus prireditev Človek s človekom. Prvič načrtovan pohod po Bevkovi poti iz Cerknega k pisateljevi domačiji je z močnim dežjem preprečilo vreme.

Dobrote iz Bevkove krušne peči

Leta 2011 se je Bevkov dan predvsem ob zagnanosti koordinatorja KUD Cerkno iz enodnevnega dogajanja razpotegnil v pestro dvodnevno. Po sobotnih dogodkih v Cerknem je dala kuliso za osrednji kulturni dogodek v nedeljo Bevkova domačija, kjer je njen skrbnik, Mestni muzej Idrija, pripravil dan odprtih vrat. Zaključil ga je kulturni program z druženjem pohodnikov z obeh strani Kojce. Dogajanju je dvignila privlačnost kulinarična ponudba na Bevkovi domačiji, kjer je TD Pod Kojco iz Zakojce ponujalo ‘pajtičke’ (potičke) po lokalnem receptu in v Bevkovi krušni peči spečen še topel kruh z zaseko. Turistična kmetija Pri Flandru v središču Zakojce pa je skuhala jedi, ki si jih je pisatelj najpogosteje zaželel ob obisku rojstne vasi: zelenjavno mineštro z domačo klobaso in slastne orehove štruklje.

Kruh iz Bevkove peči.

Prvič je ubral še neuhojeno pot tudi pohod po Bevkovi poti. V Cerknem je organizacijo prevzela LTO Laufar Cerkno in ponudila pohodnikom dve različici: lažjo in krajšo prek Zakriža in Jesenice (3 ure) in ob podpori PD Cerkno daljšo prek Porezna in Zakojške grape (6 ur). Zagon Bevkove poti naj bi vodil k dolgoročnemu razvoju učnih in turističnih poti po Cerkljanski, ki bi turiste pritegnile k večdnevnemu počitnikovanju. Že tega leta se je porojeni ideji pridružilo Društvo Baška dediščina iz Baške grape in ga dopolnilo z uro in pol dolgim vzponom iz Hudajužne v Zakojco. Dobro se je prijel in s prijaznim dostopom v Hudajužno z vlakom vključil še v sočasni teden mobilnosti. Društvo ga promovira ne le kot rekreacijski in kulturni dogodek, ampak kot doživetje, turistični produkt. Na pot vabi vse, ki si želijo Bevka doživeti ‘v živo’ in podoživeti vsakdan njegovih knjižnih junakov. Že prva dva je obogatil z odlomki iz pisateljevih del, ki so usmerjali zanimanje pohodnikov v Bevkovo otroštvo. V naslednjih letih so ti sledili aktualni tematiki (npr. 300. obletnica tolminskega punta, 100. obletnica začetka prve svetovne vojne …), ki jo je društvo vedno strnilo še na tematski list za pohodnike, tudi tiste s smeri Cerknega. Jubilejnega desetega je lani izdalo v knjižici Po sledeh Franceta Bevka v Baški grapi, start poti v Hudajužni pa obogatilo z informacijsko tablo z Bevkovo življenjsko zgodbo in prenovljeno Bevkovo informacijsko točko, ki jo je v obliki ptičje hišice postavilo leta 2019.

Bevkov pohod na etapi Hudajužna – Zakojca.

Kultura in turizem z roko v roki

Po konceptu iz leta 2011 se je leta 2012 spominjanje na Bevka razširilo na Bevkove dneve. Njihova prepoznavnost je narasla tudi zaradi razbohotenja na cel tretji septembrski teden, v taki obliki pa so živi tudi danes. KUD Cerkno je kot glavni koordinator poskrbel za programski list in promocijo, LTO Laufar Cerkno pa kot vodja pohoda natisnil kartonsko zgibanko, v kateri pohodniki zbirajo žige, po letu 2017 pa je prevzel tudi koordinatorstvo. Moči pri organizaciji je trajnostno združilo še enajst zavodov in društev s področja kulture, turizma in drugih dejavnosti: Bevkova knjižnica Cerkno, Mestni muzej Idrija, Občina Cerkno, Osnovna šola Cerkno, ICRA, d. o. o., Hotel Cerkno, KUD Zarja Zakriž, TD Pod Kojco, Planinsko društvo Cerkno, Turistična kmetija Pri Flandru in Društvo Baška dediščina. Leta 2013 se je pridružila še Goriška knjižnica Franceta Bevka in leta 2015 še Založba Bogataj. Vsi se z ustrezno interpretacijo, organiziranostjo in prilagoditvijo različnim ciljnim skupinam trudijo usmerjati moči v zanimiv, razumljiv in otipljiv način predajanja Bevkove besede. Prirejajo srečanja z najbolj priznanimi slovenskimi literarnimi ustvarjalci, predstavitve knjig, nastope pevskih skupin, razstave, literarne natečaje za mladino, kulinarično-ekološko tržnico, pohod po Bevkovi poti, dan odprtih vrat Bevkove domačije, ponujajo lokalno kulinariko in druge dogodke, razpršene po Cerkljanski in Baški grapi.

Bevkov pohod 2019; Turistična kmetija pri Flandru. Sodelujejo ( od leve proti desni): Novakovič Gregor – LTO Laufar Cerkno; Milojka Magajne – Mestni muzej Idrija, enota Cerkljanski muzej; Branko Mavrič, predsednik TD Pod Kojco Zakojca, Alenka Zgaga – Društvo Baška dediščina, gostja Valerij Skrinjar Tvrz; Peter Tušar – TD Pod Kojco Zakojca in Vencelj Tušar – Turistična kmetija Pri Flandru.

Največjo odmevnost je s kvalitetnim kulturnim doživetjem in s sproščenim druženjem, povezovanjem in zbliževanjem pri Bevkovi domačiji zabeležil pohod, ki je pritegnil tudi zanimanje obiskovalcev iz drugih slovenskih pokrajin in s tem prekoračil meje lokalnega.

Celotna pot je že prvo leto dobila mesto v knjižici dogodkov v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Festivala pohodništva v Posočju. Leta 2013 je bila Bevkova domačija zarisana na pohodniško transverzalo Slovenske pisateljske poti.

Tako Bevkovi dnevi odmikajo prah z enega najbogatejših pisateljskih opusov pri nas in postavljajo smerokaze za Bevkovo literarno pot. Morda bo bližnja prihodnost ponudila priložnost, da bodo pohodniki lahko uživali na njej tudi neorganizirano.

Olga Zgaga, KTT Društvo Baška dediščina

Fotografije: KTT Društvo Baška dediščina

Prejšen članekTuristično društvo Muljava v vseslovenskem Jurčičevem letu 2021
Naslednji članekPestro virtualno dogajanje ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov