Turistično društvo Muljava v vseslovenskem Jurčičevem letu 2021

0
621

Kot pove že ime, Turistično društvo Muljava deluje na Muljavi, prijazni dolenjski vasici v središču Občine Ivančna Gorica. Muljava skriva številne zanimivosti in dobre ponudnike, a prav gotovo se je že pred mnogimi leti popolnoma zlila z največjim slovenskim pripovednikom, prvim romanopiscem in urednikom Josipom Jurčičem.

Turistično društvo Muljava že vrsto let aktivno sodeluje z Jurčičevo domačijo, ki je danes muzej na prostem in tudi kraj številnih prireditev.

Turistično društvo Muljava že vrsto let aktivno sodeluje z Jurčičevo domačijo, ki je danes muzej na prostem in tudi kraj številnih prireditev. V minulem letu 2020 je Turistično društvo Muljava skupaj z Zavodom Prijetno domače, ki upravlja z muzejem, ter Kulturnim društvom Josipa Jurčiča Muljava in muljavskimi gasilci začelo izvajati večje poletne glasbene prireditve, ki so bile novost in so se odlično obnesle. Turistično društvo Muljava sodeluje pri predstavah v letnem gledališču, na Jurčičevemu pohodu, je organizator številnih prireditev in natečajev (izdelovanje turističnih spominkov, panjskih končnic … v sodelovanju s PŠ Muljava), v kraju pa povezuje vse deležnike turistične ponudbe.

Turistično društvo skupaj z Zavodom Prijetno domače izvaja evropski projekt, imenovan JURČIČEV IZZIV, s katerim bomo skupaj nadgradili progam Jurčičeve domačije in vanj vključili lokalne ponudnike. Pridobivanje evropskih sredstev je za društva svojevrsten izziv, zato smo na pridobitev projekta ponosni, verjamemo pa, da bomo po dveh letih, ko bo projekt pri koncu, lahko poročali o kakovostni turistični nadgradnji ponudbe na Muljavi.

Literarna zapuščina

Leto 2021 ne bo v znamenju Josipa Jurčiča samo za prebivalce Muljave, ampak za vso Slovenijo. Vlada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za leto Josipa Jurčiča na predlog ministrstva za kulturo. Pobudo je ministrstvu podala Občina Ivančna Gorica.
V obrazložitvi razglasitve so na ministrstvu za kulturo zapisali: »V letu 2021 se spominjamo 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča (4. 3. 1848–3. 5. 1881), slovenskega pisatelja, pesnika in časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja. Prihodnje leto bo minilo 160 let, odkar je kot sedemnajstletnik napisal Pripovedko o beli kači, 140 let od izida romana Rokovnjači in tudi od izida prve številke Ljubljanskega zvona, ki ga je zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom.

Razglasitev Jurčičevega leta bo lahko spodbudila drzno in ustvarjalno zasnovo programskih politik, programov in projektov v letu 2021, od področja založništva, knjižničarstva, gledališč, muzejev do raziskovalnega in izobraževalnega področja. Hkrati je to tudi odlična priložnost za medpodročno okrepljeno sodelovanje in vključitev tudi drugih resorjev, kot so denimo šolstvo, raziskovanje in turizem. Razglasitev Jurčičevega leta 2021 na ravni države bo pozitivno povezala ne samo literate, pisatelje, urednike in kulturne ustvarjalce, ampak vso Slovenijo.«

Vlada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za leto Josipa Jurčiča.

… in uredniško ter novičarsko delo

V pripravah se zdaj na lokalni ravni združujemo z Občino Ivančna Gorica in Zavodom Prijetno domače, in sicer tako muljavsko turistično ter kulturno društvo kot tudi številne druge organizacije, kot so knjižnica, šole, Javni sklad za kulturne dejavnosti, srednja šola in drugi.

Programsko so Jurčičevo leto na Zavodu opisali takole: »Vsebinsko smo Jurčičevo leto razdelili na dve področji, in sicer na pisateljevo literarno zapuščino in pisateljevo uredniško in novičarsko delo. Program bo vseboval številne aktivnosti tako na Jurčičevi domačiji kot v mnogih knjižnicah, šolah in profesionalnih organizacijah ipd. Izvedli bomo strokovni simpozij, približali Jurčičeva dela v novih preoblekah, izvedli bomo številne bralne in izobraževalne aktivnosti, tudi v sodelovanju s šolami. Pripravili bomo razstave, natečaje in uprizoritve.

Ideja o Jurčičevem letu je bila izjemno pozitivno sprejeta, zato vedno znova dobivamo še nove predloge, sodelovali bodo številni, ki na različne načine skrbijo za slovensko besedo in literarno dediščino.

Razglasitev vseslovenskega Jurčičevega leta 2021 je velika čast in uspeh za vse nas. Je velika odgovornost, da bomo bogato Jurčičevo dediščino uspešno predstavljali, in predvsem izjemna priložnost za razvoj vsebin, povezovanje s številnimi ustanovami in organizacijami za promocijo in predvsem, da našega Jurčiča aktualiziramo in ga še bolj približamo slovenski javnosti.«

Turistično društvo skupaj z Zavodom Prijetno domače izvaja evropski projekt, imenovan Jurčičev izziv, s katerim bodo skupaj nadgradili program Jurčičeve domačije in vanj vključili lokalne ponudnike.

Tudi za Turistično društvo Muljava, ki bo aktivno sodelovalo pri aktivnostih v Jurčičevem letu, se tako obeta izjemno pestro leto. Pri načrtovanih dejavnostih je svojevrsten izziv upoštevati še stanje z epidemijo, a ostajamo optimistični. Branje in z njim naš Jurčič lahko pride do ljudi prek knjig, tudi na dom. Predvsem pa upamo, da bomo z Jurčičevim letom opozorili tudi na turistične lepote Muljave in tako pripeljali nove obiskovalce. Ne nazadnje pa je pomembno tudi to, da Jurčičevo leto predstavlja povezovanje Turističnega društva Muljava z drugimi organizacijami in ponudniki.

Naj bo leto 2021 v znamenju Jurčiča in prijazno vabljeni, da nas obiščete v deželi desetega brata.

Turistično društvo Muljava, Gašper Erjavec, predsednik, in
Zavod Prijetno domače, Maja Lampret, direktorica

Prejšen članekTuristični vodniki z zgodbami bogatijo razvoj podeželja
Naslednji članekKako Bevkovi dnevi zorijo v Bevkovo literarno pot

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here