Kjer se narava in gozdovi ponujajo kot na dlani

0
367

Turistično društvo Slovenj Gradec je eno od petih tovrstnih društev na območju Mestne občine Slovenj Gradec oziroma eno od šestih v Mislinjski dolini, je največje in najstarejše delujoče društvo v tem prostoru.

V primestnih gozdovih Dobrove so uredili tudi igrala.

Začetki njegovega delovanja segajo v prvo polovico prejšnjega stoletja, natančneje v leto 1928, ko sta bila uradno zabeležena ustanovitev in delovanje Olepševalnega tujsko prometnega društva Slovenj Gradec.

»Mestece med gorami – kakor otrok v materinem naročju počivaš v soteski med Pohorjem in Uršljo goro. Gore te varujejo, gorske vode, Mislinja in Suhodolnica ti pojo pesem uspavanko.« Tako je o Slovenj Gradcu nekoč zapisal Franc Ksaver Meško (1874–1964), pisatelj in župnik na Selah pod Uršljo goro.

Za otroke je v Slovenj Gradcu dobro poskrbljeno.

In res je naše mesto obdano s hribi in gozdovi, na vzhodu nas pozdravlja Pohorje, na zahodu mogočna Uršlja gora, na južnem obrobju mesta se raztezajo nižinski gozdovi Dobrave, proti severu hribovje Gmajne, primestni gozdovi se kot park raztezajo z roba urbanega dela v vse smeri, narava in gozdovi se nam ponujajo kot na dlani.

Že pred leti smo člani TD SG prepoznali naše naravne danosti, opazili smo želje in potrebe domačinov po gibanju v naravi.

V zadnjih letih je glavna dejavnost našega društva prispevati k izboljšanju razmer na področju urejenosti okolja, prispevati k pospeševanju razvoja turizma – predvsem na področju pohodništva –, ohranjanju kulturne in etnološke dediščine, izobraževanju in osveščanju prebivalcev naše občine o pravici in dolžnosti živeti v zdravem in urejenem okolju.

Glasbeni koncert na prostem

Fitnes v naravi

Veseli nas, da smo v tem obdobju lahko pričeli razvijati primestne gozde Dobrave v rekreativne namene, da smo uredili prvi fitnes v naravi v MO SG, temu smo dodali še igrala za najmlajše ter klopi in mize za posedanje v senci nižinskih gozdov, vse pa zdaj služi kot prostor za rekreacijo, počitek in medgeneracijsko druženje. V neposredni bližini smo uredili še manjši vodni biotop ter nekaj učnih panojev za najmlajše obiskovalce. Na zahodnem delu gozdov Dobrave smo na prej zapuščeni in neurejeni površini uredili poligon za hojo po vrvi, kjer se mladi urijo v svojih spretnostih. Pri svojih aktivnostih se že vrsto let močno navezujemo na gozd, obiskovalcem ga želimo še bolj približati, jih seznaniti z razvojem in s pomenom gozda, njegovo zgodovino in številnimi možnostmi za kakovostno preživljanje prostega časa v primestnih gozdovih.

Urejenost naših pohodniških poti, rekreacijskih površin in počivališč v neposredni bližini mesta – pa tudi tistih bolj oddaljenih – je dobila še dodatni pomen v času korone, ko so ljudje manj potovali, se več zadrževali doma in v bližnji okolici ter se podajali na sprehode po naših primestnih gozdovih.

Vsekakor smo v preteklih letih z aktivnostmi društva pomembno prispevali k urejenosti kraja in pridobili tudi številna priznanja in odlikovanja za urejenost kraja. Med temi smo lahko poleg številnih priznanj Turistične zveze Slovenije najbolj ponosni na zlato priznanje Entente Florale v letu 2015.

V vseh teh letih smo člani Turističnega društva Slovenj Gradec organizirali številne dobro obiskane prireditve in dogodke, s tem popestrili dogajanje v kraju in pomembno prispevali k dvigu kakovosti življenja v Mestni občini Slovenj Gradec.

Neurejena površina fitnesa pred sanacijo.

V naša prizadevanja za varovanje narave in okolja vključujemo vse generacije.

Morda se nekateri premalo zavedajo, na kako lepem in zanimivem koščku našega planeta živimo, nekoliko bolje smo to spoznali v času korone, ko je vse več ljudi bilo ‘prisiljenih’ odkrivati svojo bližnjo in daljno okolico ter zanimivosti naše dežele.

Prav je, da smo ponosni na naša urbana središča, podeželje, na kulturno, zgodovinsko in etnološko izročilo naše doline, širše koroške krajine in celotne Slovenije. Potrudimo se, da te lepote in neokrnjeno naravo prepustimo tudi našim zanamcem, še prej pa jo na okolju, domačinom in obiskovalcem prijazen način ponudimo na ogled še ljudem, ki znajo ceniti te naše vrednote.

Besedilo: Peter Cesar, Turistično društvo Slovenj Gradec

Fotografije: Turistično društvo Slovenj Gradec

 

Prejšen članekV goriški knjižnici Franceta Bevka razstava o Pavlu Medveščku
Naslednji članekPo poti štirih slapov

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here