Uvodnik: Doživite pristni stik

0
378

Drage bralke, spoštovani bralci!

Verjetno vsi poznate blejsko kremšnito, le redki pa ste že poskusili blejsko posmoduljo. Gre za staro pozabljeno jed, ki so jo včasih gospodinje pekle otrokom ob tedenski peki kruha. Kruh so otroci težko čakali, saj je dolgo trajalo, da se je spekel. Zato so hlebček testa razvaljale na tanko, ga na hitro spekle v sprednjem delu krušne peči in ga premazale z zaseko ali sirom.

Tej pogači sama pravim kar gorenjska pica, s katero sem se prvič srečala prav v letu, ko je naša kuhinja v središču turistične promocije po zaslugi naziva evropska gastronomska regija 2021. Do te kulinarične skrivnosti me je pripeljal natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki, tako kot Slovenija, letos praznuje častitljivih 30 let.

Posmoduljo so nam v premični krušni peči pripravili člani Turističnega društva Bled kot eno od doživetij iz rubrike Doživite pristni stik, s katerim smo ob okroglem jubileju popestrili najstarejši lepotni natečaj slovenskih krajev. Ob kristalno čistem Blejskem jezeru je na stojnici Turističnega društva Bled dišalo po svežem kruhu, ob njej pa je takoj nastala gneča. Kulinarično razvajanje so si skupaj z nami privoščili tudi številni tuji turisti.

Sodobni turisti ne iščejo več samo lepih pogledov, pač pa pristne stike z domačini, človeški stik pa zaradi epidemije covida sploh postaja redka dobrina.

Peka blejske posmodulje.

Predvsem zato sta državna strokovna komisija ter televizijska ekipa, ki je snemala oddajo Moja dežela – lepa in gostoljubna 2021, letos v svojem delu še posebno uživali. Takšnih pristnih stikov je namreč v Sloveniji ogromno, zanje pa skrbijo, jih obujajo in ohranjajo zlasti turistična društva. Prav zaradi njih je naša dežela tako gostoljubna.

In lepa. Pod pokroviteljstvom Turistične zveze Slovenije – avtorice in izvajalke tako rekoč ponarodelega lepotnega tekmovanja slovenskih krajev – so turistična društva s svojimi čistilnimi akcijami orala ledino tudi na področju urejanja okolja in skrbi za neokrnjeno naravo.

Slednja k nam v zadnjem času privablja vedno več tujih filmskih ustvarjalcev, ki so visokoproračunske filme že posneli v Posočju in na Krvavcu, ozirajo pa se tudi po drugih lokacijah. Od tu do filmskega turizma je kratka pot, ki nedvomno vodi skozi Baško grapo, kjer je Kulturno-tehnično-turistično društvo Baška dediščina poskrbelo za prvi primer filmskega turizma na naših tleh – tematsko pot Na svoji Zemlji, ki je speljana po prizoriščih snemanja prvega slovenskega filma. Turistična društva torej orjejo ledino tudi na področju filmskega turizma!

Med najbolj zaželenimi snemalnimi lokacijami Mojca Planšak iz Slovenskega filmskega centra izpostavlja že omenjeni Bled, Bohinj, Triglav, Lipico in Postojnsko jamo, gostiteljico letošnjih Dnevov slovenskega turizma.

Gre za destinacije, ki so bile tradicionalno najbolje ocenjene tudi na natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna. Pod tem imenom ga poznamo že 30 let, v resnici pa je precej starejši, saj pod sloganom ‘najbolj prizadeven kraj na področju turizma’ poteka že vse od leta 1968. Polnih 53 let torej!

Iskrene čestitke vsem letošnjim nagrajencem ter njihovim prizadevnim predhodnikom!

Polona Frelih

Urednica

Oktobrsko revijo Lipov list, v kateri se predstavijo nagrajene destinacije natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna, lahko kupite v knjigarni Konzorcij na Slovenski cesti 29 v Ljubljani. Lahko pa seveda postanete tudi naš naročnik: info@turisticna-zveza.si

 

Prejšen članekKlara Jan, članica Mladinske sekcije Turistične zveze Slovenije
Naslednji članekMojca Planšak: »Kar se filmov tiče, je najbolj iskana neokrnjena narava«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here