Kostanjevica na Krki – najmanjše mesto za največja doživetja!

0
89

Vabljeni v Kostanjevico na Krki, v najmanjše in edino slovensko poseljeno mesto na otoku, ki ga v svojem nežnem objemu skriva reka Krka. Skok v Krko vam zagotavlja popolno osvežitev, vožnja s tradicionalnim hrastovim čolnom vas ob pogledu na lesene mostove, labode in zeleno Krko očara s pridihom romantike.

Nekdanji cisterijanski samostan, Fotografija: Tadej Abram

Ljubitelji kulture boste navdušeni nad mogočnim stavbnim kompleksom cistercijanskega samostana, kjer se umetnost in kultura prepletata z naravo in spokojnostjo. Od leta 1974 tu domuje Galerija Božidarja Jakca, eden največjih umetnostnih muzejev pri nas, ki hrani in predstavlja likovna dela umetnosti 20. stoletja. Vrtove samostanskega kompleksa na poseben način bogatijo lesene skulpture, ki od leta 1961 nastajajo v okviru mednarodnih kiparskih simpozijev Forma viva.

Park Forma Viva, Fotografija: Tomaž Grdin

V čudovitem ambientu Cvičkove kleti boste doživeli utrip življenja dolenjskega človeka, povezanega z zemljo, spoznali pridelavo in kletarjene skozi čas in ob tradicionalni sirni pogači ‘cop na lop’ degustirali vino vinarjev, združenih v zadrugi Konzorcij cviček.

Kostanjeviška jama velja za največjo na Dolenjskem in edino turistično jamo v Posavju z značilnimi sigastimi apnenčastimi tvorbami. Jama v dolžino meri 2 km, za turistične oglede je namenjenih 300 m najprivlačnejših delov jame s stalno temperaturo 12 stopinj Celzija.

Ob poplavni ravnici Krke se razprostira največji nižinski poplavni gozd v Sloveniji, Krakovski gozd, v katerem domujejo številne ogrožene rastlinske in živalske vrste. Njegov osrednji del je kot naravni rezervat zavarovan sekundarni pragozd. Tu rastejo stoletni, skoraj do neba segajoči hrasti dobi.

Kostanjeviška jama, Fotografija: Iztok Benčina

Tradicionalni dogodki

Kar nekaj dogodkov sooblikuje karakter kraja, trije še posebno izstopajo.

Šelmarija je praznik Kostanjevičanov. Več kot 160 let staro, večdnevno pustno rajanje nastaja pod okriljem etnološkega društva, vpisanega v nesnovno kulturno dediščino, Prforcenhaus.

Festival Kulture Kostanjevica je štiridnevni dogodek, ki se je pod sloganom ‘Samo gola kultura in nič drugega’ v zadnjih letih uveljavil kot prepoznaven butični festival s kakovostnim glasbenim, gledališkim in literarnim programom, ob spremljavi zanimivih delavnic in predavanj.

Jesen na Tamalem plac je družabni dogodek, ki diši po pečenem kostanju. Lahko se preizkusite v tekmovanju s čolni in vlečenju vrvi, izrezujete buče in ustvarjate na delavnicah.

Kostanjevica na Krki je bila zaradi svojih naravnih in kulturnih znamenitosti že večkrat razglašena za najlepši in najgostoljubnejši slovenski izletniški kraj. Prav tako je Občina Kostanjevica na Krki ponosna lastnica srebrnega znaka Slovenia Green Destination. Poleg tega je kot destinacija na pravi poti pri uvajanju trajnostnega razvoja turizma, za kar gre zahvala vsem občankam in občanom, ki predstavljate destinacijo in se trudite, da se gost počuti sprejeto in dobrodošlo.

 

 

Prejšen članek‘Razišči, občuti, užij’ Turistično destinacijo Rogla – Pohorje
Naslednji članekUrban Modic: Z okrasitvijo prestolnice poziva k strpnosti ter spoštovanju vseh živih bitij in narave

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here