Kostanjeviška jama

0
337

Ob vznožju Gorjancev leži pri izviru potoka Studena Kostanjeviška jama. Podzemne vode so v tisočletjih izdolble najdaljši in najmogočnejši jamski splet na Dolenjskem. Do sedaj je raziskanih okoli 2500 metrov jame, raziskave še vedno potekajo. Jama je od mesta Kostanjevica na Krki oddaljena 1,5 km.

Iz mesta obiskovalce po asfaltirani cesti do jame usmerjajo smerokazi (navigacija ni zanesljiva), dostopna je z vsemi cestnimi prevoznimi sredstvi in peš.

Pred vhodom v jamo stoji jamarski dom, kjer si obiskovalci lahko odpočijejo, velik travnik pred njim pa je primeren za družabna srečanja, igre in rekreacijo. Prostore je mogoče najeti.

Ogled Kostanjeviške jame je nezahteven in primeren za obiskovalce vseh starosti. Njen bogato zasigan turistični del je razsvetljen, varen in vreden ogleda. Za jamo so značilne številne kapniške tvorbe, v katerih lahko prepoznamo mavrico, krokodilovo glavo, sabljo, kralja Matjaža v prestolu, Jezusa na razpelu, medvedka, velikanovo nogo, itd. V jami živi veliko jamskih živali (netopirji, jamske kobilice, jamske kačice, jamski pajki …). Nekatere od njih lahko vidimo med ogledom. Ogled jame z vodnikom traja približno 45 minut. V jami je temperatura okoli 12 °C. Za ogled ne potrebujete posebne opreme, le primerno obutev (športno) in vsaj ene dolge rokave.

Jamo si je mogoče ogledati med 15. aprilom in 31. oktobrom, ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 10. do 18. ure (vodeni ogledi so vsaki dve uri: ob 10., 12., 14., 16. in 18. uri), julija in avgusta pa vsak dan ob istih urah.

Za ogled zunaj omenjenih terminov se lahko posebej dogovorite:

Brane Čuk, skrbnik jame, gsm: 041 297 001

Informacije: Klub jamarjev Kostanjevica na Krki www.kostanjeviska-jama.com .

Prejšen članekPlaninska jama, divja in mikavna
Naslednji članekNega gozda: danes za jutri, za naravo in ljudi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here