Planinska jama, divja in mikavna

0
417

Planinska jama je ena izmed največjih vodnih jam v Sloveniji. Poznana je predvsem po sotočju dveh rek, ki se združita v jami, to sta reka Rak, ki priteče iz Cerkniškega jezera, in reka Pivka, ki priteče iz Postojnske jame. V Planinski jami živi več kot 160 vrst jamskih živalic, ki pa so večinoma zelo majhne. Največja je človeška ribica (Proteus Anqinus), ki si jo lahko ogledate v naravnem okolju. Turistični ogled traja 1,5 ure, daljši ogled s čolni do Paradiža pa traja 6 do 7 ur in je organiziran po dogovoru. Opremo za ogled jame s čolni prispevamo mi. Informacije za ogled jame si lahko pogledate na planina.si, kjer so kontakti za ogled jame.

Jamarska turistična sezona se prične s prvim aprilom in traja do prvega oktobra. Aprila, maja, junija in septembra je jama odprta po urniku ob vikendih, v soboto ob 17. uri, v nedeljo in čez praznike ob 15. in 17. uri. Julija in avgusta je odprta vsak dan ob 17. uri, ob sobotah ob 17. uri, ob nedeljah in praznikih ob 15. in 17. uri. Jamo si lahko ogledate vse leto, od prvega oktobra in do prvega aprila po dogovoru na št. 041 304 588/041 338 696 Zvonko Samsa.

Za skupine je potrebna rezervacija vsaj 10 dni prej. Priporočamo, da imajo gostje ročne ali naglavne svetilke s seboj. Jama ni osvetljena, pot je lepa in varna.

Vljudno vabljeni na ogled Planinske jame!

Besedilo in fotografiji: Zvonko Samsa, Jamarsko društvo Planina

Zvonko Samsa

Prejšen članekV Hrastnik, na prvi in edini festival delavskega filma
Naslednji članekKostanjeviška jama

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here