Lipov drevored na Bučki

0
411

V letu 2013 je TD Bučka obeležilo deseto obletnico delovanja. V duhu ustanovitvene ideje, da turistično društvo povezuje društva in skrbi za promocijo kraja, prireditev in dogodkov, smo kot znak vzornega meddruštvenega sodelovanja v preteklih letih skupaj s predstavniki vseh društev in šole, ki aktivno sooblikujejo društveno in družabno življenje na Bučki, zasadili nova drevesa – simbol življenja, ki raste in se razvija. Hkrati smo s tem obeležili tudi 22. april, svetovni dan Zemlje

Drevesa so pomemben del narave, so pravljična, zdravilna, mitološka in dajejo ten naši Zemlji. Drevesa pripovedujejo zgodbe. In drevesa, ki so bila sedaj zasajena, bodo lahko obiskovalcem pripovedovala zgodbo o življenju na Bučki, o povezovanju, sodelovanju ter o nesebičnem razdajanju krajank in krajanov v dobro našega kraja. Drevo je vez med včeraj in jutri. Na to, da bo vez tudi v prihodnje še naprej močna, pokončna, plemenita in plodna, nas bodo odslej spominjala zasajena drevesa. Zagotovo je bil to dogodek, kot ga na Bučki še ni bilo! Upamo, da bodo vremenske razmere novim drevesom naklonjene, da bodo lahko lepo rasla in se razvijala ter kmalu ustvarila novo zanimivo veduto ob pogledu na Bučko.

Panorama Bučke v sončnem poletnem dnevu. Fotografija: Bojan Dremelj

Vse udeležence zasaditve lipovega drevoreda je uvodoma nagovoril predsednik TD Bučka Silvo Vene, ki je predstavil namen in simboliko sajenja dreves za Bučko. Saditvi dreves so se prijazno odzvali tudi na krajevni enoti Zavoda za gozdove Slovenije iz Sevnice. Dogodka sta se udeležila tako vodja enote Miloš Brinovec, ki je tudi nagovoril vse zbrane, kakor tudi revirni gozdar Silvo Vintar. Drevesa v drevoredu si sledijo po abecednem vrstnem redu uradnega naziva društva in šole, vsakemu drevesu pa smo h koreninam položili še t. i. časovno kapsulo – stekleničko v obliki Slovenije in s sporočilom o namenu in datumu saditve ter s podpisom aktualnega predsednika oziroma vodje. Ta informacija bo morda čez desetletja in stoletja zanimiv vir podatkov o našem kraju.

Zasaditev lip sta pozdravila tudi župan Občine Škocjan Jože Kapler in predsednica Krajevne skupnosti Bučka Ljubica Hočevar, ki sta na novo posajena drevesa na koncu tudi zalila. Po zasaditvi lip je sledil še deseti redni letni zbor članov TD Bučka, na katerem je društvo prejelo priznanje Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine za deset let uspešnega delovanja v turizmu. Društvo je prejelo priznanje tudi sosednje Turistične zveze občine Sevnica, in sicer za aktivno in prepoznavno delo na področju turizma in dobro sodelovanje z zvezo. Priznanji sta podelila predsednika obeh zvez, Jože Barbo s strani dolenjske ter Cvetka Jazbec s strani sevniške turistične zveze. Oba sta društvu tudi čestitala in izpostavila njegov prispevek k razvoju turizma v tem delu Slovenije. Čestitke ob deseti obletnici delovanja so izrazili tudi predstavniki ostalih društev.

Lipe kot kulisa za snemanje. Fotografija: Ivan Merljak

Na koncu smo se, kot se za praznovanje spodobi, posladkali s torto. Vsi udeleženci občnega zbora pa so prejeli še darilo – seme potomke buče velikanke in povabilo, naj jeseni sodelujejo na tekmovanju v izrezovanju buč, ki bo potekalo v sklopu jesenskega praznika buč.

Lipe ob sončnem zahodu, Fotografija: Jelka Tršinar

TD Bučka se zahvaljuje vsem članom, ostalim društvom in krajanom, ki že vsa leta aktivno sodelujejo pri aktivnostih društva, ter Občini Škocjan, ki podpira in omogoča delovanje društva. Posebna zahvala pa gre tudi župniku Damjanu Štihu, ki je sprejel idejo o drevoredu lip ob robu parkirišča pri pokopališču na Bučki. Vsem še enkrat iskrena hvala.

Besedilo: Turistično društvo Bučka

 

Prejšen članekZ Nebeške trdnjave do morja
Naslednji članekPogled na Idrijo od zgoraj

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here