Križnikov pravljični festival Jenkret je biv … odpira vrata domišljije

0
1322

V Motniku, rojstnem kraju Gašperja Križnika, enega najpomembnejših zapisovalcev slovenske slovstvene folklore iz 19. stoletja bo ta konec tedna, 9. in 10. junija, 6. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv … Njegova osrednja nit je pripovedovanje ljudskih pravljic, večinoma tistih, ki jih je zbral in zapisal domačin Gašper Križnik. Bil je čevljar in pozneje trgovec, a v zgodovino se je bolj kot poslovnež zapisal kot zapisovalec ljudskih pravljic, povedk, pesmi, pregovorov in šal. Festival oživlja dediščino, ki jo je Križnik rešil pred pozabo, a seveda tako, da je aktualna za sodobni čas.

Foto: Luka Dakskobler

Festival poleg pravljic za otroke in odrasle ponuja obilje drugih dogodkov: sprehodov, iger, glasbe, ustvarjanja in kulinaričnih užitkov, letos pa se bodo obiskovalci z delavnicami in nastopi seznanili tudi z japonsko obliko gledališča, gledališčem kamišibaj oziroma pripovedovanjem ob slikah in malem odru.

Motnik, majhen kraj z zanimivo zgodovino, v času festivala zaživi v vsej svoji pravljičnosti. Iz različnih kotičkov (parka Pod lipami, grajskega griča, kulturnega doma, izpod kozolca in še od kod) je slišati pravljice, zgodbe, štorije, pesmi. Pripovedovalci in nastopajoči pridejo v rojstni kraj zapisovalca pravljic z vseh koncev Slovenije. Letos bo mogoče med drugim prisluhniti Zvonetu Hribarju, Ivanki Učakar, Agici Kovše, Jerci Cvetko in Juretu Engelsbergerju, Boštjanu Napotniku, Špeli Frlic, Roku Kušlanu, Ani Duša in pripovedovalskemu dvojcu Vroča župa (Rok Kosec in Goran Završnik); za glasbo bo skrbel Terrafolk Violin Duo v zasedbi Bojana Cvetrežnika in Barje Drnovšek.

Častna pokroviteljica 6. Križnikovega pravljičnega festivala bo etnologinja in slovenistka dr. Marjanca Klobčar, raziskovalka na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU v Ljubljani. Raziskuje nekdanje vsakdanje življenje v mestu in na podeželju, še zlasti pa pesemsko izročilo.

Da so v Motniku na zgodnjepoletni petek in soboto doma pravljice, si že šesto leto z veliko zanesenjaštva prizadevajo njegovi soustanovitelji: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik ter sodelavki Irena Cerar in Ivanka Učakar. Na festivalu, ki ga je omogočila Občina Kamnik, sodelujejo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Turistično društvo Motnik, Občina Vransko in Zavod za turizem in šport Vransko ter številni partnerji, sodelavci in podporniki.

Del programa bo tudi letos na Vranskem, drugi osrednji lokaciji festivala, kjer bosta pripovedovalka Irena Cerar in glasbenik Matic Smolnikar za otroke pripravila Križ Kraž Križnik, pripovedovalsko-glasbeni klobčič Križnikovih pravljic, pesmi in ugank.

Prisluhniti pravljicam v naravnem okolju, kjer so bile nekoč zapisane in pripovedovane, odpreti pot lastni domišljiji in ustvarjalnosti, nahraniti radovednost, se družiti s prijetno družbo, izmenjati vtise o doživetem … Za to si prizadeva festivalska ekipa; in tudi za to, da bi na Križnikovem festivalu prav vsak našel kaj zase in odšel domov za kanček srečnejši.

Več o festivalu: www.motnik.net in www.kam.sik.si ter festivalski facebook strani.

Tadeja Pungerčar

Prejšen članekNov kolesarski vodnik po Parenzani
Naslednji članekTežave v (gorskokolesarskem) raju

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here