Tržič – gorsko kraljestvo zgodb in čudes (RAZGLEDNA UČNA POT DOVŽANOVA SOTESKA – Tematska pot, 1. mesto)

0
678

Tržiško je razkošje poti, kjer ostajajo brez sape pohodniki, hribolazci, alpinisti, gorski kolesarji, taborniki, ljubitelji adrenalina, zmajarji, padalci, turni smučarji, skakalci, deskarji, ribiči, lovci, a tudi zgodovinarji, geologi, pesniki in ljubitelji vsega lepega.

Pod okriljem najdaljše slovenske gore

Planinec, pohodnik ali prosti plezalec – užitkov in čudovitih razgledov je za vse dovolj. Tržiško je planinski raj vse leto. Kdor hoče gristi kolena, mu je poklonjeno 150 kilometrov markiranih poti – in nešteto drugih, vseh mogočih zahtevnosti, vse do vrhov dvatisočakov.

Na planinah pod Košuto

Tržič je kolesarski raj! Izbirate lahko med več kot 30 trasiranimi kolesarskimi potmi z GPS-sledmi, ki vas peljejo čez drn in strn, skozi gozdove in travnike, mimo gorskih zaselkov in po pobočjih gora. Bi radi razgibali družino ali ste v družbi izkušenih dirkačev po strminah? Vam kolo omogoča letenje po zraku z obrati? V Tržiču imamo vse, kar si poželi kolesarsko srce!

 Tržiška geozakladnica

Naravni spomenik Dovžanova soteska, ki leži v osrednjem delu Karavank, naše najdaljše gorske verige, je geološko eno najzanimivejših območij v Sloveniji. Gorska reka Tržiška Bistrica je, ko je vrezovala svojo strugo v pestro kamnito skladovnico, odkrila najpopolnejše zaporedje kamnin iz obdobja mlajšega paleozoika, starih med 300 in 260 milijoni let. Kamninske plasti tega zaporedja si lahko predstavljamo kot liste debele knjige, v kateri je zapisana čudovita zgodba o nenavadnih živih bitjih in spreminjanju okolij v daljni geološki preteklosti.

Kolesarjenje v Dovžanovi soteski

 Zmajevo mesto podjetnih in spretnih

Vse se je začelo z zmajem. Zaredil se je globoko v gori Košuta. Ko je zrastel v ogromno zverino, je to razklalo goro na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tam je zrastel današnji Tržič. Ker je bilo tu še od starorimskih časov veliko prometa, so se Tržičani razvili v odlične in zelo podjetne železarje, kolarje, tekstilce, usnjarje in predvsem čevljarje. O tem pričajo tudi bogate zbirke v Tržiškem muzeju.

 Iz tržiških piskrov

Pri tržiških gostincih lahko poskusite nekaj izbranih tradicionalnih jedi, ki jih na sodoben način pripravljajo posebej za vas. Na planšarijah pa v poletnih mesecih ponujajo predvsem mlečne jedi. Kislo mleko v kombinaciji z različnimi žganci, masovnik in štruklji so jedi, ki bodo poskrbele za razvajanje vaših brbončic. Na Tržiškem pa smo ponosni tudi na prvo slovensko ekološko pivo, prvinska žganja in nepozabne sladice.

Malica z razgledom na planini Korošica (Fotografija: Jošt Gantar)

Na Tržiškem je vse mogoče in vse res. Če ne verjamete, se morate pač prepričati sami.

Turističnopromocijski in informacijski center Tržič

Trg svobode 18, 4290 Tržič

T: 04 597 15 24 M: 051 627 057

informacije@trzic.si, www.visit-trzic.com

Prejšen članekZeleni raj za ljubitelje lepih razgledov, aktivnih počitnic, odličnega vina in kulinarike (ŠMARTNO V BRDIH – Vaška jedra, 1. mesto)
Naslednji članekGault&Millau Slovenija s spletnim izobraževalnim središčem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here