Mesto raznolikosti in vrtnic

0
428

Nova Gorica, najmlajše slovensko mesto, je tik ob meji z Italijo zraslo šele po drugi svetovni vojni, ko je dotedanje regijsko središče Gorica z novo razmejitvijo ostalo del ozemlja Italije. Mlado mesto vse od takrat razvija svojo posebno identiteto, navdahnjeno s številnimi kulturami, ki se srečujejo na stičišču svetov. Nova Gorica je mesto brez primere v širšem evropskem prostoru.

Urbanistično sodobno zasnovano mesto očara s svojo zeleno podobo, s številnimi parki in bogato raznovrstnostjo dreves. Med sprehodom lahko občudujemo stavbe, ki so jih zasnovali vodilni slovenski povojni arhitekti, in številne vrtnice, zasajene po vsem mestu, ki so prepoznaven mestni simbol. Po mestu se vijejo urejene kolesarske poti, obiskovalcem je na voljo sistem izposoje navadnih koles in e-koles GO2GO. Mesto posveča veliko pozornosti razvoju trajnostne mobilnosti, med drugim je v samem središču od lanskega leta Center trajnostne mobilnosti, ki je domačinom in obiskovalcem na razpolago z nasveti o drugačnih možnostih prevoza.

Urbanistično sodobno zasnovano mesto očara s svojo zeleno podobo. Fotografija: Marijan Močivnik

Desetletja po vojni je meja zabrisana, Nova Gorica in Gorica sta zaraščeni v prijazno somestje. Sprehod po ulicah obeh Goric spominja na sprehod skozi čas. Njuna skupna točka je Trg Evrope, ki ga krasi mozaik nove Evrope. Somestje obiskovalcu pripoveduje zgodbo o brezmejnosti, edinstveni v Evropi. Skupni življenjski utrip bogatita dva jezika in dve kulturi, mesti združuje sodelovanje in tesno prijateljstvo. Obe Gorici skupaj sta ponosni nosilki naziva evropska prestolnica kulture 2025 – GO! 2025, kar bo zagotovo prineslo nove razsežnosti celotnemu čezmejnemu območju.

Kot univerzitetno mesto je Nova Gorica odlična destinacija tudi za poslovna srečanja. Ponuja kongresne in konferenčne dvorane z najsodobnejšo tehnologijo, sodobne namestitve in vrhunsko kulinariko. S številnimi prireditvami in vrvežem je Nova Gorica skozi vse leto živahno mesto. Muzeji, galerije, gledališče, kulturni dom, igralnice ponujajo druženje in obljubljajo zabavo v vseh letnih časih. Nujni postanki so na Trgu Evrope, v samostanu Kostanjevica in ob spomeniku Edvarda Rusjana – pionirja letalstva. Ljubitelji zgodovine se potopijo v zgodbe, ki jih pripovedujejo razstave Goriškega muzeja.

Solkanski kost je s svojim kamnitim lokom razpona 85 metrov največji kamniti ločni most na železniških progah na svetu. Fotografija: Marijan Močivnik

Nedaleč stran stoji čudovit tehnični spomenik – solkanski most, ki ga uokvirjajo Sveta Gora, Sabotin in smaragdna Soča. Vinorodna Vipavska dolina ponuja številne možnosti odkrivanja lepot in drugačnosti, prav tako odmaknjena Trnovska in Banjška planota. Območje ponuja številna doživetja za ljubitelje aktivnega potepa: pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, padalstvo, supanje in drugo. Vse je na dosegu roke. Gostoljubje je povsod doma. Razkošje lokalnih sestavin in odlična kulinarična ponudba vedno navdušujeta.

Informacije:

Turističnoinformacijski center Nova Gorica

Kidričeva 11, 5000 Nova Gorica

t: +386 5 330 46 00, +386 41 460 217

nova-gorica@vipavskadolina.si

www.vipavskadolina.si

 

Prejšen članekCelje se pelje s kolesom …
Naslednji članekSlovenj Gradec – starodavno mesto z bogato tradicijo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here