Celje se pelje s kolesom …

0
370

….v mesto, na grad, Celjsko kočo, Šmartinsko jezero in še kam

Knežje mesto z zeleno okolico ponuja številne možnosti za rekreativce ter raziskovalce. V zadnjih letih smo v našem mestu naredili veliko korakov naprej na področju trajnostne mobilnosti in infrastrukture za pešce in kolesarje. Z vzpostavitvijo sistema javne izposoje koles KolesCE in ureditvijo mestnega jedra je mestno središče postalo sodobno, udobno in prijetno okolje ter izhodišče za številne aktivnosti.

Kolesarske poti na Celjski koči

Z veseljem in ponosom opažamo, da na kolo sede vedno več Celjank in Celjanov. Nekateri za dnevne opravke, številni za rekreacijo. Verjetno najbolj priljubljena točka rekreativcev v Celju je Celjska koča, kamor se povzpne ogromno kolesarjev in pohodnikov. Vzpon na Celjsko kočo lahko začnemo iz različnih smeri in se od tam s kolesom namenimo v okoliške kraje, na primer Laško, Žalec ali Štore. Na Celjski koči ponujajo tudi možnost izposoje koles in kolesarske opreme, na voljo so tudi številne druge športno-rekreativne možnosti in gostinska ponudba. Kolesarske poti so namenjene bolj ali manj pripravljenim rekreativcem, na svoj račun pa pridejo tudi gorski kolesarji. Od leta 2015 sta v neposredni bližini hotela dve urejeni progi za gorske kolesarje. Vzpon na Celjsko kočo je postal širše znan tudi zaradi kolesarske dirke po Sloveniji, saj se je v zadnjih letih del etape začel ali končal v Celju.

Tudi vzpon na Stari grad Celje zaradi priljubljene kolesarske dirke pritegne marsikaterega kolesarja, saj so se na največjo srednjeveško utrdbo na Slovenskem prav tako vzpenjali nekateri najboljši kolesarji sveta. Letos je bil prvi v etapi s ciljem na gradu Tadej Pogačar, ki je nekaj tednov pozneje drugič v karieri slavil na najbolj prestižni dirki na svetu, Dirki po Franciji.

Stari grad Celje je odlično izhodišče za raziskovanje Celja in pogosto prva točka turistov v našem mestu. Bogata zgodovina, romantični kotički, prijazni nasveti, gostinska ponudba ter miti in legende o mogočnih in vplivnih celjskih grofih pritegnejo veliko obiskovalcev in domačinov.

Šmartinsko jezero s Panoramo, Fotografija: Igor Rosina

V zadnjih letih je vse bolj priljubljen cilj kolesarjev Šmartinsko jezero. Trasa do jezera je primerna tudi za družine in otroke, ob in na njem pa so na voljo številne vodne aktivnosti, lepo urejena otroška igrala in gostinska ponudba, nadvse zanimive so poučne poti ob vodi.

Celje je zavezano k skrbi za čistejši zrak in okolje ter dobro počutje občank in občanov. S KolesCEm ponuja tudi izposojo električnega kolesa in po novem tandema, tako je možnost raziskovanja starega mestnega jedra in njegove pestre ponudbe še bolj enostavna. K temu pripomorejo tudi nove kolesarske poti, ki vodijo v središče mesta, ter za promet zaprto staro mestno jedro.

K uporabi javnega prometa in drugih alternativnih načinov prevoza smo Celjanke in Celjanke pozivali tudi v Evropskem tednu mobilnosti, letos smo prejeli priznanje za 20 let neprekinjenega sodelovanja pri tem pomembnem projektu. Predstavili smo novo kampanjo Celje se pelje. Gre za znamko trajnostnega načina premikanja, s katero želimo občanke in občane ter obiskovalce navdušiti nad trajnostnimi oblikami mobilnosti.

Dobimo se v Celju!

 

 

Prejšen članekKnjižica Moj pusl je ta leus ali Moj šopek je najlepši
Naslednji članekMesto raznolikosti in vrtnic

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here