Območje Šobca je bogato z vodami

Kamp Šobec leži pod Lescami, levo od ceste Lesce–Bled na Gorenjskem. S treh strani ga obkroža Sava Dolinka, v zgornjem delu kampa pa leži idiličen bajer z otočkom.

Nastanek Šobčevega bajerja

Nekdaj so površine, kjer je danes Rekreacijski park Šobec, tako kot danes preraščali travniki in gozdovi, območje zdajšnjega bajerja pa je bilo močvirnato, saj so tja tekli številni potoki, ki so izvirali pod Lescami in se prek tega mokrišča stekali v Savo Dolinko. Radovljiška gospoda grofje Thurn so si je tam že sredi 17. stoletja uredili ribnik in območje Šobca je bilo že vse od takrat namenjeno turizmu. Pred drugo svetovno vojno so se v ta ribnik hodili kopat leški otroci, leta 1956 pa je padla odločitev, da bo na tem mestu nastal prostor za taborjenje in šotorjenje. Julija istega leta so ga domačini prostovoljci začeli urejati, saj so v lokaciji videli veliko priložnost za razvoj turizma. Kmalu so se organizirali v okviru turističnega društva, ki je lastnik rekreacijskega parka in z njim upravlja še danes. Najprej so iz ribnika spustili vodo, z dna odstranili blato, uredili nabrežje ter sočasno očistili gozd in zgradili makadamsko cesto do glavne ceste Lesce–Bled. Šobčev bajer je tako postal prvo naravno kopališče v celinskem delu Slovenije, ki je od leta 2001 ponosni nosilec modre zastave kot znaka kakovostnega in varnega kopališča.

Odlično izhodišče za kolesarske izlete po okolici in osvežitev v bajerju po končanem izletu.

Razvoj avtokampa in prihod prvih gostov

Kamp Šobec je prvi gost, to je bil trgovec z Nizozemske, obiskal leta 1957 – in prav Nizozemci se še vedno vsako leto uvrstijo med prve tri skupine najbolj zastopanih tujih gostov v sezoni. Kmalu po sprejemu prvih gostov so kamp opremili z električno napeljavo in lastnim vodovodom, ki obratuje še danes. Zgradili so sanitarije in prve lesene bungalove. Leta 1961 se je odprla recepcijska služba, leto pozneje še restavracija. Več let ni minila niti ena sezona, ko v kampu ne bi ponudili česa novega, tako je še danes. Tudi število gostov je iz leta v leto naraščalo in vedno so prevladovali gosti iz zahodne Evrope. Rast prenočitev se je prvič nekoliko ustavila ob razpadu Jugoslavije leta 1991, vendar ne za dolgo. Naslednji prelomnici z manj gosti sta bili sezoni leta 2020 in 2021, ko se je ves svet ustavil zaradi virusa covida 19. Takrat se je, predvsem po zaslugi vlade, ko so vsi prebivalcem dobili turistične bone, zelo povečal obisk slovenskih gostov, od katerih so mnogi šele takrat spoznali udobje in lepoto kampa Šobec. Leto 2022 pa je bilo spet rekordno v vseh pogledih.

Obala bajerja

Vaš prostor v naravi

Kamp Šobec navduši vsakogar, ki ima rad neokrnjeno naravo, čudovite razglede, mir in pozitivno energijo. V turističnem društvu, ki je še danes lastnik kampa, so gozd ohranili in povsod po kampu skrbijo za zelene travnate površine. V njem se dobro počutijo vsi – otroci, ki imajo na voljo moderna igrala ali dopoldneve preživijo ob animacijah v Mini klubu pod skrbnim vodstvom mentorjev in odraslih, ki jim je na voljo odlična gostinska ponudba v eni najlepših restavracij ob jezeru v Sloveniji. Tam so tudi trgovina, sodobne sanitarije in dobre logistične povezave za aktivno preživljanje prostega časa. Do Bleda vodi urejena kolesarska pot ob glavni cesti, od tam izhajajo tudi številne pešpoti, ki vodijo na Jelovico, v Radovljico, Lesce ali na Bled. Šobec je idealna destinacija za preživljanje dopusta ali zgolj vikenda v naravi, kjer gostje lahko izbirajo med tremi tipi parcel. Klima na parcelah ob Savi Dolinki je bolj sveža, ker Sava s svojim tokom s sabo nosi nežen osvežilni piš in šumenje, parcele v notranjosti so mirnejše in v prijetnem zavetju, tiste ob bajerju pa so kategorizirane kot premium, ker imajo neposreden dostop do lastne plaže ob vodi. V kampu Šobec je poskrbljeno tudi za tiste brez opreme za taborjenje, saj poleg parcel kamp nudi še deset bungalovov in štiri popolnoma nove glamping šotore.

Dan v kampu Šobec

Dnevi ob vodi potekajo sproščeno, mirno in tiho, in ker kamp leži sredi borovega gozdička ob reki in bajerju, nudi dom številnim živalim. Poleg jutranjega žvrgolenja ptic je mogoče uzreti tudi kakšno radovedno veverico, zvečer pa v spanje zaziba ubrano regljanje žab. Veličastna narava ponuja fantastične točke za fotografiranje, sprehode, ribarjenje, kolesarjenje, dnevne izlete, raftanje, supanje in druge aktivnosti. Športniki imajo na voljo igrišče za tenis, odbojko na mivki, košarko, nogomet, mini golf, badminton, namizni tenis in plavanje. Med vhodom v kamp in bajerjem od leta 2018 stoji nova restavracija z odlično kulinarično ponudbo in velikim prireditvenim prostorom, kjer je v sezoni vsak večer poskrbljeno za živo glasbo.

Sava Dolinka

Vse se vrti okoli vode in dreves

V rekreacijskem parku Šobec so ohranili tudi nedotaknjeno mokrišče, kjer najdete lehnjakove izvire, navadni trst, rastišča navadne rezike in mastnice ter veliko število zelenih žab in planinskih pupkov. Tako na mokrišču kot na bajerju in savskih okljukih živijo race mlakarice, obiščejo pa jih tudi labodi grbci.

V kampu Šobec se zavedajo pomena neokrnjene narave, zato rahločutno ravnajo tako z drevesi kot vodnimi viri. Leta 2014 je kamp prizadel močan žledolom, v katerem je bila uničena več kot polovica dreves. Takrat se je poleg reševanja drevja začelo tudi posodabljanje kampa, ki ga je zaznamovalo urejanje komunalne infrastrukture, gradnja novih objektov in lastne čistilne naprave – vse v sozvočju z naravo. Preden Turistično društvo Lesce v kampu Šobec postavi nov objekt, preštejejo drevesa in objekt postavijo tako, da ostane neokrnjenega čim več naravnega okolja. Vsako leto posadijo med 200 in 300 avtohtonih drevesnih sadik, predvsem bora, smreke in vrbe. Bajer vsako pomlad izpraznijo, z dna operejo mulj, ga spet napolnijo, vstavijo na tisoče ribjih mladic in ga na ta način pripravijo na novo sezono.

Varovanje vodnih in gozdnih virov je za turistično društvo in Kamp Šobec eden najpomembnejših ciljev, saj se zavedajo, da sta voda in gozd tisto, kar gosti pri njih najbolj cenijo. Kamp je pridobil vrsto okoljskih znakov, kot so Green Destination – certifikat zelene nastanitve, Doves Fee – mednarodni ekološki znak za kakovost naravnega kopališča modra zastava, Gren Key – trajnostni okoljski certifikat, znak kakovosti Triglavskega narodnega parka. V kampu pri čiščenju uporabljajo le ekološka čistila in recikliran papir, vse odpadne vode pa prečistijo v lastni čistilni napravi.

Kamp je za goste odprt od aprila do oktobra, restavracija in park sta za dnevne obiskovalce odprta vse leto. V Turističnem društvu Lesce vas vabijo, da jih obiščete in v Kampu Šobec poiščete ‘vaš prostor v naravi’.

Besedilo in fotografije: Turistično društvo Lesce

Prejšen članekPreko sodobnih digitalnih orodij  do napovedovanja prostorskih in časovnih porazdelitev obiskovalcev
Naslednji članekS čebelarstvom so se ukvarjale ženske

1 komentar