V zavetju dreves

V bližini brkinskih vasi Harije, Tominje, Soze itd. v ilirsko-bistriški občini najdemo med bujnim rastjem umetni jezeri Mola in Klivnik.

Jezero Klivnik, zgrajeno leta 1987, je nastalo z zajezitvijo potoka Klivnik, in sicer z namenom bogatenja nizkih pretokov in zadrževanja visokih voda, je zanimivo v vseh letnih časih, predvsem za pohodnike, kolesarje in ribiče.

Prvobitna namembnost jezera Mola, zgrajenega leta 1979, je bilo uravnavanje vodostaja reke Reke v sušnih obdobjih in visokovodna zaščita. Je precej veliko jezero z razgibanim obrežjem, ki meri okrog 10 km. Bogato je s ščukami, krapi in postrvmi. V Ribiškem domu ob jezeru se lahko okrepčate, prespite, kupite ribolovno dovolilnico, najamete prostor za druženje, se razgibate na balinišču ali preizkusite svoje kuharske veščine v urejenem pokritem jurčku.

Pod vasjo Harije pa najdemo izvir Trnji potok, iz katerega so se nekdaj vaščani oskrbovali s pitno vodo. Ženske so ob njem prale perilo in si težko delo lajšale s pogovori in ljudsko pesmijo. Dvig standarda je naredil svoje. Trnji potok je za več desetletij utonil v pozabo. Pred časom smo ga obnovili. Temeljito očistili, uredili dostop in okolico izvira, ki obiskovalcem od blizu in daleč ponuja številne lepote in darove neokrnjene narave. Urejen kotiček za počitek in meditacijo ter zdravilna pitna voda pa obiskovalcem zagotavljata pravo okolje za telesno in duhovno sprostitev v zavetju mogočnih dreves.

Besedilo: Alenka Volk Penko, KETŠD A. Mihelčič Harije

Prejšen članekSrečanje slovenskih oglarjev