Odlični rezultati slovenskega turizma v prvih šestih mesecih

Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so v turističnih nastanitvenih objektih v prvem polletju letos našteli 15 odstotkov več turistov in 12 odstotkov več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Še zlasti opazna je bila rast števila prenočitev tujih gostov: pri teh je bilo do konca junija dobre tri milijone prenočitev ali 17 odstotkov več kot lani. Tujci so pri nas tudi porabili letos več kot lani: po podatkih Banke Slovenije so bili prihodki od izvoza potovanj v prvih petih mesecih letos šest odstotkov višji kot v enakem obdobju lani.

Več turistov je bilo iz vseh držav, od koder tradicionalno prihaja v Slovenijo največ gostov: gostov iz Avstrije je bilo v prvega pol leta 19 odstotkov več kot lani, prenočitev pa 15 odstotkov več; iz Italije jih je bilo osem odstotkov več, prenočitev pa šest odstotkov več; iz Nemčije jih je bilo 29 odstotkov več, prenočitev pa 26 odstotkov več. Med preostalimi trgi, pomembnimi za slovenski turizem, je bila še zlasti opazna rast števila turistov iz Rusije (35 odstotkov več, 46 odstotkov več prenočitev), ZDA (26 odstotkov več, 18 odstotkov več prenočitev) in Francije (16 odstotkov več, 23 odstotkov več prenočitev).

Domačih turistov je bilo v prvem polletju letos 610.000 ali sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, prenočitev gostov iz Slovenije pa 1,7 milijona ali 4,5 odstotka več kot lani.

Iz Slovenske turistične organizacije so ob objavi statističnih podatkov sporočili, da tudi dobro kaže za preostanek poletja, v nadaljnjih ugodnih makroekonomskih razmerah pa se nadejajo rasti tudi v nadaljevanju leta.

U. L. L.

Prejšen članekDan trniča na Veliki planini
Naslednji članekNajveč Slovencev poleti zanima Obala