SEM bo obeležil naziv Evropska gastronomska regija 2021

0
671

Slovenski etnografski muzej vstopa v leto 2021 z načrtom obsežnega in raznolikega programa. V okviru obeleževanja naziva Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 bodo pripravil cikel manjših razstav: Slovenske penine (v sodelovanju z BIC – Biotehniški izobraževalni center; januar – februar) ; Kulinarične zgodbe SEM – Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil (jesen); Razstava poprtnikov, lecta in malih kruhkov (jesen), ter druge dogodke.

Priložnostna razstava Vtisi po 30. letih – Spomini Slovenk in Slovencev v izseljenstvu na priznanje samostojne Slovenije bo prek intervjujev obudila in dokumentirala spomine na čas osamosvajanja Slovenije med Slovenci v izseljenstvu na različnih koncih sveta (junij).
Z osrednjo razstavo (konec septembra) Ljudska umetnost med domom in svetom bo obravnavana simbolna govorica ljudske likovne umetnosti kot eno od področij izražanja narodne/ nacionalne identi-fikacije. Razstavljena bo zbirka predmetov ljudske umetnosti SEM, ki bo soočena z likovno zbirko sodobne t.i. folk art, ki so jo ustvarili državljani globalne NSK države v času. V tem okviru SEM med drugim udejanja svojo družbeno vlogo interpretatorja mnogoterih vidikov dediščine tako v nacional-nem kot tudi globalnem kontekstu. Z razmislekom o vlogi likovne govorice za potrebe izražanja in identifikacije naroda/nacije se ta razstava pridružuje obeleževanju osamosvojitve Slovenije kot tudi predsedovanju Slovenije EU v drugi polovici leta 2021.

Oktobra bo SEM pripravil priložnostno razstavo z izborom najstarejših etnografskih predmetov in dokumentov, ki jih hrani, s katero se pridružuje obeleževanju 200. obletnice ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, iz katerega so sto dve leti kasneje izločili etnografske zbirke zaradi ustanovitve samostojnega Kraljevega etnografskega muzeja (1923).

SEM bo v okviru programa nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine pripravil dve manjši razstavi: februarja (ob Slovenskem kulturnem prazniku) Pustni orači Okič: Z oranjem do dobre letine, ob veliki noči pa bo Škofjeloški pasijon ob njegovi 300. obletnici predstavil kot enoto nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisana na UNESCOvem reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Prejšen članekLokalni pridelki so zakon
Naslednji članekBritanski turistični novinarji nagradili kar dva slovenska projekta

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here