Okusi Cankarjevih časov

2046
Cankarjeve dobrote Foto: Visit Vrhnika

Letos mineva sto let od smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Visoka obletnica bo odmevala v številnih slovenskih mestih in krajih, še zlasti na Vrhniki, kjer se je Cankar rodil in kjer je njegova rojstna hiša. Ta je preurejena v muzej, ob osrednji vrhniški prometnici je tudi Cankarjev spomenik, obiskovalci pa lahko slovitega literata spoznavajo tudi skozi Okuse Cankarjevih časov, ki obujajo stare vrhniške jedi.

Štruklji s suhimi slivami Foto: Mateja Gruden

»Z mislijo na pisatelja, njegovo delo in obdobje, v katerem je živel« so na Vrhniki oblikovali dva jedilnika: Cankarjevo južino in Cankarjevo pojedino. Prva sestoji iz zaroštanega krompirja (skuhani koščki krompirja, zabeljeni s prežganjem iz masti, čebule, česna in moke), prešc (posebnih hlebčkov), in štrukljev s suhimi slivami. Za pojedino pa postrežejo z govejo juho z ribano kašo, majaronovim krompirjem, telečjo pečenko, sezonsko solato in štruklji s suhimi slivami. Jedilnika postrežejo po naročilu v več gostilnah na Vrhniki in bližnji okolici mesta.

Prešce velja posebej omeniti, saj jih Cankar večkrat omenja v svojih delih. Ob prazniku vseh svetih so gospodinje iz ostankov različnih vrst moke spekle večje število hlebčkov. Razdelile so jih otrokom in beračem pred cerkvijo ali pokopališčem. Ponekod so otroci kar sami hodili od hiše do hiše in v zameno za molitev za pokojne dobili kruhke, imenovane prešce ali vahtiči. Marsikateri revni družini so prešce, zbrane ob tem prazniku, pomagale preživeti zimo. Nekatere gospodinje so jih napekle tudi več sto. Veljalo pa je nenapisano pravilo, da je treba razdeliti vse, drugače bi se prihodnje leto pridelkom na polju slabo godilo. V zajšnjih časih se prešce priležejo kot mala malica ali prigrizek. Njihova sodobna različica so hlebčki iz različnih vrst moke z različnimi nadevi.

Skodelica Cankarjeve kave

Na Vrhniki pa so posebno pozornost namenili tudi – kavi, kajpak, v poklon eni najbolj znanih črtic Ivana Cankarja, Skodelici kave. Na Vrhniki ponujajo vrhunsko mešanico (Cankarjeve) kave, pražene v domači pražarni. Ponekod jo postrežejo v posebni skodelici z motivom Ivana Cankarja in s piškotom v obliki mogočnih pisateljevih brk.

L. L.

V črtici Skodelica kave se Ivan Cankar spominja priložnosti, ko je svojo mater prosil za skodelico črne kave, čeprav se je zavedal, kako težko bi si jo privoščila. Ko mu jo je mati vendarle prinesla, jo je grobo zavrnil in s tem močno prizadel. »Pustite me na miru! … Ne maram zdaj!«
Prejšen članekTradicionalni pohod med vrhpoljskimi vinogradi
Naslednji članekKako je Ajdovska žena preklela sonce in okamnela