Tradicionalni pohod med vrhpoljskimi vinogradi

0
1652
Foto: www.turisticna-zveza.si

V nedeljo, 25. februarja, se lahko odpravite na tradicionalni pohod med vrhpoljskimi vinogradi.

Začel se bo med 7. in 10. uro v Vrhpolju na Vipavskem pred tamkajšnjim gasilskim domom. Od tod se boste podali skozi vinograde pod vznožjem vasi mimo vasice Duplje do znanega letnega Lanthierijevega dvorca Zemono.

Pot se nadaljuje proti pobočju Nanosa, pod Starim gradom ob hudourniku Bela pa se obrne nazaj proti Vrhpolju. Smo na sredini poti, pohod lahko tukaj končamo ali ga nadaljujemo z vzponom nad vas v kanjon hudournika Bela. Ob poti so mlini in kovačije ter čudoviti tolmuni: Kotel, Sklečka, Korita, Tekc in Hudičev stolček. Po ustnem izročilu je sam hudič zvalil skalo v tolmun in pod njo je nastalo priljubljeno kopališče!

Više v soteski je mogočna stena, ki jo je voda skozi tisočletja grizla in na njej pustila lepe sledi. Ob steni je Krnica, poletno kopališče vaške mladine. Ob poti pa se iz struge dviga priljubljena plezalna stena Bela.

Ločimo se od hudournika in se vzpnemo nad vasjo na Pšavo, od koder se odpre pogled na dolino in na višje ležeče vinograde. Ob poti so razvaline majhnega samostana, v katerem so davno tega kapucini pridelovali vino.

Do izhodišča se spustimo mimo cerkvice sv. Ahacija ob vinogradih.

Pot ni težavna, vije se po lahko prehodnih poljskih poteh, primerna je za vse letne čase. Pohod pa bo trajal predvidoma tri do pet ur.

L. L.

Prejšen članek»Imamo kulturo, na katero moramo biti ponosni«
Naslednji članekOkusi Cankarjevih časov

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here