Pet najlepših razgledov po izboru predsednika TZS Pavleta Hevke

0
354

Predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka je odličen poznavalec ter iskren ljubitelj Slovenije, ki jo je že večkrat prevozil po dolgem in počez. Tudi med vseslovensko kampanjo Zdaj je čas – Moja Slovenija, med katero je aktivno promoviral manj znane slovenske bisere. Kateri so njegovi najljubši razgledi?

Gostilna KEKEC – Nova Gorica

Gostilna je poznana po odličnih Kekčevih palačinkah in čudovitem razgledu na Gorici in furlansko nižino. Literarni junak Kekec se je potikal po gorah in imel pred seboj ves čas lepe razglede, novogoriški Kekec pa prav tako stoji na mestu, s katerega se zdita tako Nova kot stara Gorica kot na dlani.

Z gostilne Kekec se zdita tako Nova Gorica kot stara Gorica kot na dlani. Fotografija: Shutterstock

Mangartsko sedlo

Na Mangartsko sedlo vas bo pripeljala najvišja gorska cesta v Sloveniji. Dvanajst kilometrov dolga vijugasta cesta, ki premaga 980 metrov višinske razlike in pelje skozi pet predorov, izklesanih v skalo, je prava atrakcija. Že ob vožnji navzgor vas bodo razvajali razgledi na Julijce, tik pred koncem pa vas bodo očarali še čudoviti travniki in veličasten pogled na Mangart.

Na Mangartsko sedlo vas popelje najvišja gorska cesta v Sloveniji. Fotografija: Shutterstock

Stolp zdravja in veselja na Rudnici

Stolp na Rudnici, ki ga je leta 2019 odprl moj predhodnik na TZS in predsednik občine Podčetrtek Peter Misja, stoji na vrhu hriba Silavc. Zavito stopnišče vas pripelje na 35,2 metra visoko ploščad. Od tam pa … čaroben in širok razgled, ki sega daleč prek okoliških hribov v notranjost čudovitega Kozjanskega. Na stolpu si lahko privoščite tudi zajtrk in si ogledate čudovit sončni vzhod.

Stolp zdravja in veselja na Rudnici. Fotografija: Amadeja Knez

Ravbarjev stolp na Planinskem polju

Ravbarjev stolp leži na južnem robu Planinskega polja, v neposredni bližini Planinske jame. Pri srcu mi je predvsem zato, ker se z njega odpira prečudovit pogled na meni tako domače Planinsko polje, ki vedno znova razodeva svoje čare. Na edinstven način v svoja prostranstva vabi športnike, rekreativce, ljubitelje narave ter seveda muharjenja.

Planinsko polje v vsakem letnem času razodeva svoje čare. Fotografija: Shutterstock

Grad Kozje

Na grad Kozje ali Drachenburg vas pripelje urejena in varna rekreacijska pešpot, ki ponuja pogled v zgodovino Kozjega. Poleg tega boste na poti spoznali bogat rastlinski in živalski svet tega območja in se srečali s staro apnenico in delom obzidja gradu Drachenburg. Na vrhu se odpre čudovit razgled na trg Kozje, kjer je veliko arhitekturne dediščine, tako stanovanjskih kot gospodarskih objektov ter cerkev sv. Eme in župnijska Marijina cerkev. Z vrha gradu lahko občudujete širšo okolico.

Kozje, Fotografija: Shutterstock

Na naslovni fotografiji: Pavle Hevka, predsednik TZS, med ruševinami gradu Hošperk na Planinskem polju. Fotografija: Uroš Hočevar

 

 

 

 

 

Prejšen članekGregor Zupan, turistični vodnik: »Če tega ne počneš rad, je prenaporno, da bi se s tem ukvarjal!«
Naslednji članekRazgledni stolp Orle

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here