Razgledni stolp Orle

0
453

V letošnjem letu smo v Sloveniji, konkretno na Orlah, ki ležijo v bližini Ljubljane, na vzhodnem ljubljanskem obrobju oziroma jugovzhodnem grebenu Golovca, dobili nov razgledni stolp.

Ta leži na nadmorski višini 450 metrov in nudi razgled na Kamniško-Savinske Alpe, Julijske Alpe, Ljubljano, Ljubljansko barje in večino Ljubljanske kotline z okoliškimi griči in hribi.

Stolp je zgradila Gostilnica Orle, da bi izboljšala turistično ponudbo. Obratuje od leta 2013 in poskuša zadovoljiti potrebe čim širšega kroga obiskovalcev. Lani so odprli gozdni park z damjaki, ki so se pridružili pavom in kozicam, kar je privlačno predvsem za otroke. V bližnji prihodnosti pa nameravajo nuditi še apartmaje za prenočitev v stolpu.

Stolp je izdelalo Tesarstvo Mehlin iz Škofljice, povedali so nam naslednje: »Pri tako unikatnem projektu je izredno pomembno načrtovanje. Začelo se je s sestanki ter usklajevanji s projektantom in statikom.

Iz stolpa se odpira pogled tudi na Ljubljansko barje. Fotografija: Bizi88, Shutterstock

Ko so bili dorečeni vsi detajli, smo pripravili računalniški delavniški načrt, ki je predstavljal osnovo za začetek del v delavnici. Na CNC-stroju smo natančno obdelali vse potrebne kose lesa, sledila je impregnacija lesa s potapljanjem v zaščitni pripravek, po pripravi še zadnjih potrebnih elementov za sestavljanje pa je bilo vse nared za montažo. Dvaindvajset metrov visok stolp, ki se ponaša s kar tremi

razglednimi ploščadmi, smo sestavili na tleh, na investitorjevem dvorišču, nato pa je bilo treba  to 25-tonsko konstrukcijo z avtodvigalom dvigniti na ravno streho objekta.«

Razgledni stolp so zgradili lastniki Gostilnice Orle, da bi izboljšali turistično ponudbo.

Stolp Orle je edinstvena turistična atrakcija v občini Škofljica

Orle so znane po velikonočnih butaricah iz pobarvanih lesenih oblancev, ki so v prejšnjem stoletju predstavljale dodaten zaslužek domačinov. Enako se je zgodilo s češnjami in češnjevim žganjem.

Za pohodnike je zanimiva Čemšeniško grajska pot, ki vas z Lavrice prek dvorca Lisičje in Molnika pripelje na Orle.

Ob dvorcu Lisičje že 350 let rasteta dve lipi, ki vam na postanku nudita prijetno senco. Pogled se vam dvigne na hrib Molnik, ki skriva gomile iz železne dobe, pomembne najdbe, kot je pasna spona z motivom lovca z lokom in psom, je pa shranjena v muzeju.

Gostilnico Orle obiščejo vsakodnevni pohodniki, sprehajalci, družine z otroki in tisti, ki radi kaj dobrega pojejo, saj nudijo odlične pice, pečena rebrca z omakami, hamburgerje in druge jedi, ki jih po želji tudi dostavijo.

Lani so odprli gozdni park z damjaki, ki so se pridružili pavom in kozicam, kar je privlačno predvsem za otroke.

Čeprav so domači in lokalni obiskovalci za gostilnico Orle najpomembnejši, si prizadevajo z nadgradnjami, tudi stolpom, pritegniti še tuje turiste, ki si bodo Ljubljano lahko ogledali z drugega zornega kota. Atrakcija bo gotovo pripomogla tudi k večji promociji občine Škofljica.

Vabljeni v naše kraje in naj bo razgledni stolp ena od postojank na vaši poti.

Besedilo: Tončka Pal, Turistično društvo Škofljica

Fotografije: TD Škofljica

 

 

 

 

Prejšen članekPet najlepših razgledov po izboru predsednika TZS Pavleta Hevke
Naslednji članekVse lipe v občini Sevnica

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here