Po sledeh starodavnih kultur

Naravoslovno-zgodovinska pohodna Orionova pot

1942

Ali lahko na skrivnem ozemlju reke Gračnice govorimo o tisočletja starem megalitskem svetišču, ki odkriva izjemno povezanost staroselcev na območju naše dežele s kozmičnimi razsežnostmi? Številna, doslej večinoma neznana gradišča (več sto metrov dolgi zidovi, ruševine naselbin …), ki z izjemno natančnostjo sledijo zvezdni razporeditvi, to tezo razvidno potrjujejo. Najdba dopolnjuje stara vedenja o prednikih naše dežele, predvsem pa odpira nova poglavja nadaljnjega spoštljivega iskanja.

Foto: STIK Laško

Orionova pot je krožna pot z naravoslovno in zgodovinsko tematiko, speljana po sledeh starodavnih kultur skozi kraje in predele, za katere pater dr. Karel Gržan v knjigi V znamenju Oriona sklepa, da je bilo tu megalitsko svetišče, »središče sveta« v trikotniku med Savinjo, Savo in Sotlo. Avtor gradi na tezi, da so stara prazgodovinska gradišča v območju Oriona v dolini Gračnice s sozvezdji ostanki kulture neolitskih (ali bakrenodobnih) ljudstev.

Kratke razlage fenomena so strnjene na informacijskih pojasnjevalnih tablah ob poti, na kateri je mogoče videti in doživeti tudi več kulturnih in naravnih zanimivosti.

Pot (z oznako C1) je dolga 10,7 kilometra, po njej pa hodimo predvidoma tri do štiri ure. Je srednje zahtevna, obiskati jo je mogoče vse leto. Najniže se spusti na 366 metrov, najviše na 594. Izhodišče poti je obrambni stolp nekdanje kartuzije v Jurkloštru, ki je zdaj preurejen v turistično informativno točko TiT Jurklošter.

Na začetku poti si lahko v Jurkloštru ogledamo kompleks, ki ga sestavljajo ostanki dvorca, cerkev sv. Mavricija, samostanska pristava, del obzidja med cerkvijo in pokopališčem, obrambni stolp ter kamniti most čez Gračnico. Ustavimo se pri prvi od petih pojasnjevalnih tematskih tabel ob poti: Kartuzijani najdejo v dolini Gračnice pomnike skupne Evropske dediščine.

Pot nadaljujemo po cesti proti naselju Mrzlo Polje. Ko se začne cesta vzpenjati, vidimo na naši desni Gračniški slap in obnovljen Šmidov mlin. Ustavimo se pri informacijski tabli z opisom mlina in Gračniškega slapa ter drugi tematski tabli: Gračnica kot sveta reka Eridan. Skozi naselje Mrzlo Polje stopimo v gozd, kjer nas obpotna usmerjevalna tabla opozori na zanimivost poti s tretjo tematsko tablo: Kjer se povezujeta nebo in zemlja – sveti prostor Oriona. Pot nadaljujemo proti zaselku Pojerje do naslednje zanimivosti s četrto tematsko tablo: Ozvezdje bika še vedno v celoti zaznamuje prostor na Blatnem Vrhu. Do zadnje table (Sveta reka Eridan in mitološki prikaz njenega izvira pod vznožjem Oriona) stopimo skozi naselje Blatni Vrh, do počivališča Puršnica in do ceste Jurklošter–Dežno, mimo kapelice, do potoka Gračnica in Počerenskega slapa, kjer je tabla. Nadaljujemo ob potoku Gračnica do ribnikov na Marofu in Ribiškega doma. Zatem pa po cesti skozi naselje Mrzlo Polje, mimo spomenika padlemu borcu v 2. svetovni vojni in kipca device Marije v skali nad potokom, da se vrnemo do izhodišča poti v Jurkloštru.

U. L. L.

Prejšen članekRojstnodnevno darilo Novi Gorici: čokoladna pralina Burbončica