Čas je za hribe

0
2949

Poletje je praviloma čas v letu, ko se v slovenske gore odpravlja največ ljudi; planinske koče oziroma domovi so odprti, na planinah je živahno … Je pa to tudi čas pogostih (popoldanskih) neviht, zato pred vsako turo preverite napoved. In prisluhnite nasvetom Gorske reševalne zveze Slovenije za varno gibanje v gorah.

Iz bogatega nabora možnosti za hribovske izlete smo izbrali po enega iz Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter Karavank. Vsi trije so nezahtevni in izjemno razgledni. Pa srečno pot!

Julijske Alpe

Lahka enodnevna tura do doma Jožeta Pogačnika na Kriških podih (2050 m): dolina Zadnjica v Trenti (650 m)–Kriški podi–Zadnjica.

Planinski dom na Kriških podih je priljubljen cilj slovenskih in tujih planincev, bodisi kot končna postojanka bodisi kot izhodišče za vzpone na vrhove, ki se dvigajo nad njim: Pihavec, Bovški Gamsovec, Stenar, Križ, Razor, Škrlatica. Dom stoji na slikoviti ploščadi, na kateri se zdi, da smo v polkrožnem skalnatem amfiteatru, z vznožja sten pa padajo zeleni in cvetlični travniki. V bližini doma sta tudi ledeniški jezerci, Spodnje in Zgornje Kriško jezero. Do koče se je mogoče najhitreje vzpeti iz Zadnjice ter iz doline Vrat čez Sovatno, pri čemer je prva pot položnejša in lažja, saj povečini poteka po nekdanji mulatjeri. Ta se kačasto uvija po pobočju, skorajda vse do doma na Kriških podih.

Približen čas ture: Zadnjica–Kriški podi: 4 ure. Skupaj s sestopom: okoli 7 ur.

Več: http://www.hribi.net/izlet/zadnjica_pogacnikov_dom_na_kriskih_podih_/1/164/268

Kamniško-Savinjske Alpe

Lahka krožna poldnevna tura do Tolstega vrha (1715 m) in po grebenu do koče na Kriški gori (1471 m): Gozd (850 m)–Tolsti vrh–Kriška gora–Gozd.

Turo začnemo v vasi Gozd, ob cerkvici, kjer nas planinska pot povede med hišami na širok kolovoz. Ta se kmalu razcepi: levo nas povede proti Kriški gori (po tej bomo sestopili), mi pa jo uberemo desno, skozi Ježo. Pot je sprva dalj časa položna, potem pa se strmo vzpne čez travnata in gozdnata pobočja. Malce pod Tolstim vrhom se nam odpre lep pogled na sosednji Storžič. Sam vrh je izjemno razgleden. Z njega se odpirajo pogledi na del Kamniško-Savinjskih Alp, na celoten greben Košute, na Julijce s Triglavom. Pogled na slovenskega očaka nas spremlja še vso pot proti koči na Kriški gori, ki je ob lepih dneh, še zlastih ob koncih tedna, zelo dobro obiskana. Sestopimo po lažji poti do izhodišča v Gozdu.

Približen čas ture: Gozd–Tolsti vrh (skozi Ježo): 2 uri in 15 minut; Tolsti vrh–Kriška gora: 45 minut; Kriška gora– Gozd: 1 ura in 15 minut. Skupaj: 4 ure in pol.

Več: http://www.hribi.net/izlet/gozd_tolsti_vrh_skozi_jezo/3/125/92; http://www.hribi.net/izlet/gozd_tolsti_vrh_lazja_pot_cez_krisko_goro/3/125/93

Karavanke

Enodnevna tura, ki jo prilagodimo svojim sposobnostim in željam: Matizovec nad Podljubeljem (1072 m)–dom na Kofcah (1488 m); Kofce–Veliki vrh (2088 m) in/ali Kofce–Veliko Kladivo (2094 m).

Z avtom zapeljemo iz Podljubelja v smeri oznak za Kofce. Parkiramo, kjer nas na to opozorijo table, in se vzpnemo po označeni pešpoti, ki vodi deloma po makadamu, deloma po gozdnih poteh do kmetije Matizovec. Od tam je še malce hoje po široki makadamski cesti, dokler pot ne zavije v gozd in se nadaljuje v blagem vzponu do Kofc. Tamkajšnji dom je znan po svoji okusni kulinariki, zato mnogi končajo izlet kar za eno od lesenih miz pred domom ob joti, ričetu, obari, žgancih, kislem mleku, štrukljih … Tisti, ki jim je dobra ura premalo in želijo s travnatih pobočij na planini višje, pa lahko izberejo dva cilja: Veliki vrh na levi in Veliko Kladivo na desni strani grebena Košute. Do obeh vodi označena pot, je pa mogoče turo še podaljšati z osvojitvijo obeh vrhov; greben, s katerega se na severni strani spuščajo vrtoglave prepadne stene, lepo poveže oba vrhova.

Približen čas ture: Matizovec–Kofce: 1 ura 15 minut; Kofce– Veliki vrh: 1 ura 45 minut/Kofce–Veliko Kladivo: 1 ura 45 minut/grebensko prečenje med obema vrhovoma: 1 ura; če izberemo najdaljšo različico, traja tura z vzponi in sestopom približno 6 do 7 ur.

Več: http://www.hribi.net/izlet/podljubelj_veliki_vrh_kosuta_mimo_matizovca/11/74/3616; http://www.hribi.net/gora/veliko_kladivo/11/344

Besedilo in foto: M. G.

Prejšen članekPraznik vina in česna
Naslednji članekPotep v zavetju pohorskih gozdov

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here