Prangerjada na Ptuju

Foto: www.ptuj.info

Letos bo na Ptuju že 21. tradicionalna srednjeveška prireditev Prangerjada, na katero so vabljeni vsi kraji, ki jih povezujejo zgodovinski prangerji oziroma sramotilni stebri. Prireditev bo v soboto, 16. junija, na Slovenskem trgu v središču starega mestnega jedra na Ptuju.

Tam stoji rimski nagrobnik, ki je bil v srednjem veku uporabljen kot sramotilni kamen oziroma pranger. Na prangerje so od 13. do 17. stoletja, ponekod celo do 19. stoletja, priklenili obsojence za manjša kazniva dejanja, prestopnike in prešušnike ter jih tako kaznovali za nečedna dejanja v svojem kraju. Turistično-zgodovinska prireditev bo prikazala srednjeveško življenje na tržni in sodni dan s prikazom obsodbe s kaznijo na prangerju.

Sodelujoči kraji se bodo predstavili s svojimi značilnostmi in zgodovinsko dediščino, ki temelji na pisnih izročilih in zgodbah, povezanih z obsodbami in sramotenji na prangerjih. Dogajanje bodo dodatno popestrili srednjeveška tržnica, glasba, ples, igra, otroške delavnice in razvajanje ob kulinariki in vinu.

L. L.

Prejšen članekDva milijona razlogov, zakaj čutimo Slovenijo
Naslednji članekV Cerovem nova naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca