Preplet plezanja in lokalnih doživetij

Snovalec 2017: Plezalne počitnice na Kraškem robu

0
1365

Športno plezanje je dokaj mlada dejavnost; razvijati se je začelo konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Izvira iz alpinizma, sprva pa je veljalo za precej adrenalinsko in naporno. A želja po premagovanju čedalje težjih izzivov v nizkih stenah je sčasoma privedla do boljše varnosti pri plezanju, zato je to zdaj – ob ustrezni opremi in njeni pravilni uporabi, še zlasti pa pod budnim očesom inštruktorja, popolnoma varna in zabavna dejavnost.

Plezanje je izjemno priljubljena rekreacija

Zato se je v zadnjih desetletjih priljubljenost športnega plezanja med splošno populacijo zelo povečala. Plezajo lahko otroci in starejši, plezanje pa je odlična rekreacija, ki razvija celo telo, ohranja njegovo gibljivost in koordinacijo, krepi kondicijo in spodbuja ustvarjalnost. Še zlasti priljubljeno je plezanje v naravnih stenah, saj so te praviloma v čudovitem okolju, bodisi na podeželju bodisi v naravnih parkih. Stene ponujajo smeri različnih težavnosti in opremljene za varno plezanje.

Za plezalce, ki lahko doma plezajo v naravi le poleti

Plezanje je izjemno priljubljena rekreacija v številnih evropskih (in drugih) državah, pri čemer v nekaterih (od Anglije in Francije do Nizozemske, Belgije, Nemčije in Skandinavije) vremenske razmere ne omogočajo plezanja v naravi vse leto; zato se ljubiteljski plezalci iz teh držav pogosto odločajo za plezalne počitnice v Sredozemlju, kjer so razmere za plezanje najboljše spomladi in jeseni. Organizirana večdnevna ponudba za turiste plezalce je že dobro razvita na primer v Španiji in Grčiji.

Blagovna znamka Rocktrotters se obrača na prav takšne turiste – v želji promovirati zanje še neznano destinacijo: še zlasti slovensko in hrvaško Istro. Ponudbo plezanja smo obogatili s kopico lokalnih doživetij, obiskom mest, lokalnih zanimivosti in pokušanja domače kulinarike. S takšno ponudbo nagovarjamo turiste, ki so dobro situirani in si želijo organiziranih počitnic z največjim izkoristkom doživetij; želijo si aktivnih počitnic, na katerih bi uživali in napredovali v svoji najljubši rekreativni dejavnosti, dneve počitka pa bi izkoristili za spoznavanje dežele, kjer plezajo.

Plezanje v treh državah

Plezanje je osrednji del doživetja, a obenem ne edini: turisti spoznavajo tudi lokalno ponudbo okolja, ki so ga obiskali.

Specializirani smo za jug Slovenije, kjer ponujamo tri vrste aktivnosti s plezanjem. Osrednja ponudba, ki smo jo pripravili, je počitniški paket (osem ali enajst dni) konec marca in aprila, ki vključuje plezanje pod vodstvom inštruktorja v svetovno znani plezalni regiji oziroma v Ospu, Mišji peči in Črnem Kalu – z izleti v plezališča v okolici Trsta in Buzeta. Tako turist pleza v kar treh državah. V ponudbo so vključeni spanje, obiski domačih gostiln in večerji v vinskih kleteh s pokušnjo vina, lokalne kulinarike in seznanjanjem z običaji in navadami tega območja. Popoldne in v dneh počitka raziskujemo bližnjo in daljno okolico plezališč: Socerb, Predjamski grad, Škocjanske jame, Piran, Hrastovlje, Strunjan, pa Miramar v Italiji ter Motovun in Rovinj v hrvaški Istri. V primeru ustreznih letalskih povezav je v paket vključen tudi kratek obisk Ljubljane ali Bleda.

Drugi dve možnosti sta krajši: štiridnevni paket in enodnevno plezanje, namenjen tudi popolnim začetnikom v plezanju, tistim, ki bi radi poskusili nekaj novega.

Izziv: promocija regije

Podobno ponudbo pripravljamo tudi za Gorenjsko, saj je Istra poleti za plezanje praviloma prevroča. Naš glavni izziv je za zdaj: tujcem predstaviti regijo. Začeli smo na angleškem trgu, pri čemer smo ob obisku tamkajšnjih plezalnih centrov ugotovili, da Slovenije in Istre ne poznajo. Te težave ne dojemamo kot ovire, temveč kot neizkoriščeno priložnost, v upanju, da bomo postali referenca kakovosti na področju plezanja v Sloveniji.

Besedilo in foto: Jurij Ravnik

Prejšen članekŠtanjelski grad je čedalje lepši
Naslednji članekFestival cvetnonedeljskih butaric na Budnarjevi domačiji

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here