Prešernov smenj v Kranju

0
1303
Foto: Ksaver Šinkar/arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja.

Slovesno odprtje »smenja« bo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem. Na kranjskih ulicah se bodo predstavljali rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitiralo se bo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji, po mestu pa se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah. Obiskovalci se bodo lahko po Kranju zapeljali po Kranju s kočijo, v mestnih hišah bodo številni kulturni dogodki in vodeni ogledi razstav; udeležiti se bo mogoče tudi vodenega ogleda Kranja in Rovov pod starim Kranjem.

Kulturni praznik bo ob 18. uri sklenila prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi – srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada v Prešernovem gledališču. Uro prej pa bo v Galeriji Prešernovih nagrajencev odprtje fotografske razstave Toneta Stojka Portreti Prešernovih nagrajencev 2018.

L. L.

Prejšen članekPred vrati je sejem turizma Natour Alpe-Adria
Naslednji članekDa je cvrčalo in bilo čim bolj mastno!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here