Radio Prvi na terenu v Baški grapi

0
208

V sredo, 24. maja 2023, bodo novinarji Bojan Leskovec, Tina Kofol, Metka Pirc in Jana Bajželj v terenskem studiu v Podbrdu gostili številne sogovornike, ki poznajo zgodovino Baške grape, njen razvoj in načrte za prihodnost.

Baška grapa je znana po leta 1948 posnetem prvem slovenskem zvočnem celovečernem filmu Na svoji zemlji, pri katerem so sodelovali tudi številni domačini. Tamkajšnji prebivalci se lahko pohvalijo z najstarejšim organiziranim gorskim tekom pri nas. Prizadevajo si za trajnostni gorski turizem in tako bi Baška grapa lahko že kmalu postala del mreže gorniških vasi.

Poslušalci boste lahko v oddajah spoznavali dolino reke Bače in njeno okolico. V oddaji Pod pokrovko ob 7.35 bomo odkrivali stare jedi iz gornjega dela Baške grape. Ob 8.30 bomo v Radiosferi raziskali Jakovo kovačijo ob Ravtarskem potoku, v kateri za obiskovalce še vedno poženejo kovaško kladivo. Ker vrhovi nad Baško grapo ponujajo čudovite planinske, pohodniške in gorsko tekaške poti, bodo ob 9.05 v Svetovalnem servisu načrtovali primerne ture glede na lastne sposobnosti. Jože Dakskobler, mož, ki je dal pomemben pečat Baški grapi in Podbrdu, bo ob 10.10 gostoval v oddaji Intervju.

 

V oddaji Prvi na obisku, ki sledi ob 11.30, se pustite zapeljati po prometni povezavi, pomembni za Baško grapo ‒ Bohinjski železniški progi, ki pri Podbrdu vstopi v skoraj sedem kilometrov dolg predor. Gostja bo likovna ustvarjalka Stanka Golob, ki namesto s čopičem ustvarja slike s peskom, najbolj znana je slika iz naravnega peska Pomnik hribovski materi na bližnji Bači. Ne bo manjkalo niti glasbe, v oddaji boste lahko prisluhnili Kariškim čečjam.

Učenci iz osnovne šole Simona Kosa iz Podbrda bodo razmišljali o svojem kraju, ravnateljica šole Polona Kenda, nova ambasadorka biosfernega območja Julijske Alpe, pa bo razkrila načrte šole. Predstavili bodo tudi tematsko pot Na svoji zemlji, pot po nekdanji Rapalski meji, junijski gorski maraton štirih občin ter naravno, kulturno in industrijsko dediščino; tu je namreč nekoč delovala tovarna volnenih izdelkov, ki je v najboljših časih zaposlovala 361 ljudi.

Na terenu bodo poleg omenjenih novinarjev še tonski mojstri Vladimir Jovanović, Vjekolsav Mijez in Mateja Grebenjak. Pridružite se jim lahko v Turistično informacijskem centru Podbrdo ali jih poslušate na prvem programu.

Prejšen članekMedena kraljica Tadeja Vidmar: Sproščene misli ob čebelah prinašajo dobre rezultate
Naslednji članekDigitalizacija ima v turizmu velik potencial

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here