Postojte v Postojni

0
404

Postojna je manjši kraj, a hkrati tudi prostor velikih doživetij, izkušenj in avantur, seveda poleg čudovitih naravnih znamenitosti ter znamenitih ljudi. Postojna skriva veliko legend. Že samo ime Postojna vsebuje pojme – postojáti, postati, krajši čas stati, ki vabijo obiskovalce, da si ogledajo in doživijo ta lepi zeleni kotiček Slovenije.

Sončni zahod v Postojni, Fotografija: Almir Selimanovič

V zgodovinskih virih se Postojna prvič omenja v 13. stoletju. Kot trg je bila opredeljena v začetku 15. stoletja, status mesta pa pridobila leta 1909.

Edinstvena lega in dostopnost Postojne prek tako imenovanih Postojnskih vrat iz notranjosti Slovenije v smeri Jadrana in Tržaškega zaliva sta mestu že v davni preteklosti prinesli izreden pomen. Prav tu so si ljudstva pred mnogimi stoletji utirala pot v Furlanijo in Benečijo.

Grad Haasberg in Planinsko polje. Fotografija: Žan Kafol

Pozneje so poleg cestne povezave vzpostavili še železniško, tako je v 19. stoletju v Postojno pripeljal prvi vlak. Izgradnja južne železnice je za kraj pomenila tudi prve množične prihode turistov, ki so Postojno obiskovali z enakim namenom, kot jo še danes obišče večina obiskovalcev – ogledati so si želeli znamenito Postojnsko jamo, s katero je Postojna v tistem času postala eno najpomembnejših turističnih središč v Evropi. V poznejšem času pa se je vse bolj razvijala tudi na področju izobraževanja, zdravstva, gospodarstva, trgovine in javne uprave.

V zadnjih letih je Postojna postala pravo kulturno središče širšega pomena. Temelji za to so bili postavljeni že pred dobrimi 200 leti, ko je v naših krajih živel zelo pomemben mož Miroslav Vilhar – pesnik, skladatelj, narodni buditelj in dramatik.

Poletni festival – kulturni utrip poletja, Fotografija: Atelje Postojna

Za pestro dogajanje v občini skrbi več kot 150 različnih društev in organizacij. Pri nas se vedno nekaj dogaja, še največ v poletnih mesecih, ko se na številnih krajih v občini odvijajo sedaj že tradicionalni festivali ter različne kulturne, glasbene, športne in druge prireditve.

Postojnska občina je pravi biser za vse, ki si želite aktivnega preživljanja prostega časa. Pri nas lahko odkrivate legende srednjeveškega Predjamskega gradu o Erazmu Predjamskem ali uživate v različnih aktivnostih pod in nad zemljo, v vodi in zraku. Vabijo vas bližnji vrhovi z Nanosom na čelu in skriti kotički Planinskega polja. Uživate lahko v opazovanju gozdnih živali, poleti se lahko osvežite v reki Unici, kamor se ribiški navdušenci vsako leto vračajo na muharjenje. Podoživite raziskovanje jam na povsem edinstven način – v sklopu jamskega trekinga ali ogleda s čolnom. Za tiste, ki ste radi pod oblaki, pa priporočamo osupljiv panoramski polet nad našo občino.

Predjamski grad, Fotografija: Tomaž Penko

Še posebno boste uživali vsi, ki radi kolesarite, saj vas bo vrtenje pedal po čudoviti pokrajini postojnske občine napolnilo z energijo in navdušilo z zgodbami. Vabimo vas, da nas obiščete in odkrivate skrivnosti srednjeveških vitezov, njihovih zgodb in legend, kjer vas bodo navdušili mogočni in odmaknjeni gradovi ter dvorci na poti, lahko boste začutili utrip podeželja postojnske občine in uživali v neokrnjeni naravi.

 

Prejšen članekSlovenj Gradec – starodavno mesto z bogato tradicijo
Naslednji članekZeleno doživetje na Koroškem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here