Slovenski planinski muzej, najboljši slovanski muzej

Foto: arhiv TD Dovje – Mojstrana

Slovenski planinski muzej v Mojstrani, je letos osvojil nagrado Živa, ki jo Forum slovanskih kultur podeljuje za najboljši slovanski muzej. Žirijo je prepričal z domačim vzdušjem, izdelano vizijo in edinstvenostjo. Je prvi slovenski prejemnik te slovanske nagrade. Lani je sicer prejel tudi ugledno nagrado kralja Alberta I.

V muzeju, ki prebiva pod obronki Julijcev, si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica omogočajo vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

Zbrane predmete, dokumente, fotografije, dogodke, pojave in pripovedi so vtkali v zgodbo o zgodovinskem razvoju planinske dejavnosti na Slovenskem. S sedanjostjo so jo povezali s sodobnimi avdio-vizualnimi pripomočki in z zabavnimi dopolnitvami posameznih vsebinskih sklopov. Stalno razstavo spremljajo občasne razstave, ki jo vsebinsko dopolnjujejo in bogatijo, v muzeju pa pripravljajo tudi različne dogodke za odrasle in otroke.

Obiskovalcem so na voljo tudi različne pustolovščine: Pobeg v bivak (legendarni bivak II so člani podružnice Turistovskega kluba Skala z Jesenic zgradili leta 1936 »na Jezerih« nad dolino Vrat oziroma pod Rokavi; konec leta 2015 so ga preselili v dolino na skalnjak pred muzejem), Pogled z vrhov (v trenutku skočite z enega slovenskega vrha na drugega s pomočjo očal za navidezno resničnost) in druge.

L. L.

Prejšen članekPostanite strokovnjak za srebrni turizem
Naslednji članekSkok na kucelj in potem še pogled z roba