Na obisku v Hrpelje – Kozina: Pozitivne in radostne povezave za vse življenje

0
557

Kraška občina Hrpelje – Kozina je turistično vabljiva, saj ima med drugim Mitski park Rodik, Krajinski park Beka, Brkinsko sadno cesto, Naravoslovno – zgodovinsko učno pot Hrpelje, dolgo 4,5 kilometrov, na kateri prijazni vodniki znajo povedati legende, tudi tisto o skritem zakladu, pa o zgodovini ledenic in apnenic… Med turisti, ki uživajo v turistični ponudbi, je vse več tistih, ki se pripeljejo z avtodomi in od leta 2020, ko so odprli postajališče v Hrpeljah, se je že z 1.100 tovrstnimi vozili pripeljalo več kot 3.000 turistov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Španije, Velike Britanije, Belgije in Nizozemske. Postajališče je kljub koronskemu času odlično zaživelo.

Vselej veličastni lipicanci v spomladansko lepo urejeni in čisti Lipici.

O urejenosti omenjene občine in gostoljubnosti do obiskovalcev se je prepričal Republiški turistični drobnogled Turistične zveze Slovenije (RTD TZS) med eno-dnevnim obiskom. »Na območju občine je kaj doživeti, pa tudi v njeni bližini, zlasti Lipici in znamenitih Škocjanskih jamah, ki so že od leta 1986 vpisane na UNESCO-v seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Na območju Hrpelje – Kozina se lahko pohvalijo tudi s pristno in slastno kulinariko pri več ponudnikih, denimo v gostilni in pivovarni Pri Križmanu v Tubljah,« meni Karel Vernik, predsednik RTD TZS.

Škocjanske jame z izjemnim podzemnim kanjonom navdušujejo domače in tuje turiste.

So pa v občini bogatejši za nedavno odprtje »Njivce« z lokalno samooskrbo pri vaškem domu v Hrpeljah. »Tukaj imamo 18 njivc in  povpraševanje je bilo zelo veliko, saj smo jih oddali že v prvem pozivu. Naša občina ni mestna občina, ampak leži na podeželju, kjer ima velika večina svoj košček zemlje. Marsikdo pa ga nima, zlasti tisti, ki stanujejo v blokih, zato smo na občini prejeli nemalo pobud za ureditev takšnega prostora, jim prisluhnili in uresničili. En prostor pa smo namenili  osnovni šoli DBB Hrpelje, ki ga je že vključila v svoj izobraževalni program,« pove Saša Likavec – Svetelšek, županja občine Hrpelje – Kozina. »Njivce so zagotovo ene najlepših in najbolj sodobnih vrtičkov v Sloveniji in za najemnike zelo ugodne, saj plačujejo po en euro najemnine za kvadratni meter letno. Zelo všečen je tudi tamkajšnji hišni red, saj je na njivcah dovoljeno vrtnarjenje le na ekološki način, za varstvo rastlin pa lahko najemniki uporabljajo samo pripravke za gnojenje in gnojila, ki so dovoljena za ekološko pridelavo. V hišni red spada tudi pravilo, da morajo biti vse posode in drugi predmeti, v katerih najemniki zadržujejo vodo, primerno zaprte in zaščitene, da se v njih ne množijo komarji,« poudarja Karel Vernik.

V parku Žaga so različna igrala, plezalna stena, trampolin, jeklenica, prireditveni kotiček »na štengah«, tekaška steza, športno igrišče, atraktiven pump track (kolo park)… Ob prihodu županje ji otroci sponatno zapojejo Slakovo »V dolini tihi«. Očitno je, da je županja sila priljubljena tudi med najmlajšimi občani!

Občina ima še eno novost, prijazno za domačine – park Žaga, s katerim je dobila osrednji prostor aktivnega preživljanja prostega časa za občane vseh starosti. »Z odprtjem tega parka je naša občina dobila najsodobnejše igrišče na Krasu in v Brkinih. Verjamemo, da so dobra igrišča boljša kot dober Wi-Fi, ker omogočajo vzpostavljanje pozitivnih in radostnih povezav za vse življenje!«, je prepričana Saša Likavec – Svetelšek.

Besedilo in fotografije: Duša Podbevšek – Bedrač

 

Prejšen članekMed Krpanovimi lipami
Naslednji članek»Najboljša reklama za Šempeter je še vedno od ust do ust«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here