Zeleni raj za ljubitelje lepih razgledov, aktivnih počitnic, odličnega vina in kulinarike (ŠMARTNO V BRDIH – Vaška jedra, 1. mesto)

0
593

Na najzahodnejšem delu Slovenije leži ena slikovitejših pokrajin z bogatim pečatom preteklosti, posejana z vinogradi, oljčniki in sadovnjaki. Gričevnata pokrajina v objemu smaragdne Soče in prostrane Furlanske nižine je zgodba, polna doživetij, spominov in radoživega druženja. Na vsakem koraku je čutiti strast in srčnost prijaznih domačinov, Brik in Bricev. Začutite ta utrip tudi vi!

Romantična jesen v Goriških Brdih

Spoznaj pristnost Brd

Med obiskom Brd obiščite Srednjeveško vasico Šmartno z ozkimi uličicami, značilno briško hišo ter lokalne trgovinice z izdelki briških ustvarjalcev, ki domujejo med debelimi zidovi starodavnih kleti. Povzpnite se na 23 m visok razgledni stolp v Gonjačah in vstopite v srednjeveški grad Dobrovo in Vilo Vipolže, ki vas bosta za trenutek prestavila v preteklost. Vsem, ki vas zanima zapuščina 1. sv. vojne, priporočamo ogled kavern na Sabotinu. Ne smemo pa pozabiti na naravni kamniti most Krčnik, edinstveni v Sloveniji, ter Kotline potoka Kožbanjščka. Brda se lahko pohvalijo tudi z bogato sakralno dediščino. Na vsakem briškem gričku najdemo cerkvico, ki v svojem osrčju skriva posebne zgodbe, legende pa tudi arhitekturne posebnosti. Tako zagotovo ne gre spregledati cerkve Sv. Križa v Kojskem ter čudovitega Mušičevega križevega pota v cerkvici Sv. Jurija v Gradnem.

Okušaj zdrave briške dobrote

Enogastronomija ima v briški zgodbi posebno mesto: vse leto sveže sestavine, okusna in sočna zelenjava, domače mesnine, dišeča bela polenta, bogastvo dišavnic in divjih poganjkov, briško oljčno olje so samo nekateri izmed poudarkov briške kuhinje. Vrhunsko briško vino, posebno bela avtohtona sorta rebula, pa je zagotovo zgodba zase. Ni naključje, da to vino nudijo najboljše restavracije po vsem svetu. In prav zaradi izvrstnega vina je CNN Brda umestil med 10 vinskih regij, ki jih je treba obiskati na svetu.

Piknik med oljčnimi nasadi je svojevrstno doživetje

Doživi aktivno zgodbo Brd

Briško gričevje obiskovalce pričakuje z edinstveno čipko kolesarskih in še posebno pohodniških poti. To jesen so Brda, poleg cveta Češnjevih poti, Gradnikove učne poti, poti Alpe-Adria in pohodniške Poti miru, postala tudi destinacija, kjer popotovanje po čudovitih biserih družine Skupnosti Julijskih Alp sklene pohodniška pot Juliana Trail. Če ste avanturistične narave, pa si le privoščite avanturo z džipi in se med vinograde in sadovnjake podajte na t. i. vinski safari, doživite piknik med oljčnimi nasadi, preizkusite zdravilne učinke čebel na apiterapiji ali se preizkusite v pripravi frtalje na kulinarični delavnici.

Doživite jesensko pravljico v Brdih!

Več informacij:
TIC Brda, Šmartno 13, 5211 Kojsko, T: 05 396 95 95, E: tic@brda.si, W: www.brda.si
FB: Brda
IG: goriska_brda

Prejšen članekJeseni v Kamnik – Mestna jedra, 2. mesto
Naslednji članekTržič – gorsko kraljestvo zgodb in čudes (RAZGLEDNA UČNA POT DOVŽANOVA SOTESKA – Tematska pot, 1. mesto)

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here