Stolp Vinarium

Kdaj ste lahko na en mah zrli na pokrajine kar štirih držav naenkrat?

Razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53,5 m, vam ponuja čudovit 360-stopinjski pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, vse tja do porečja Mure. Zajame razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali po 240 stopnicah in doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način. Ko se naužijete prelepega razgleda, naredite čudovite fotografije in posnamete osupljiv selfie več kot 50 m nad zemljo, vabljeni v pritličje na dišeče domače kulinarične užitke, pokušino vrhunskega lokalnega vina in sokov.

Zipline Vinarium – edina dvojna jeklenica v Sloveniji!

Zipline Vinarium, nova pridobitev na področju mehkega adrenalinskega turizma, je primeren za vsakogar. Predstavlja novost v slovenskem prostoru, saj sta z izhodiščne točke v neposredni bližini Piramide v Lendavskih goricah in do končne točke v bližini razglednega stolpa speljani dve vzporedni jeklenici, kar omogoča sočasen spust dveh oseb. Nekaj več kot 500 metrov dolgi jeklenici na najhitrejši točki omogočata spuščanje med 50 in 65 kilometri na uro.

Vinska cesta

Vinska cesta, ki se dviga nad mestom Lendava in je najvzhodnejša v državi, je najbolj značilna slovenska vinogradniška pokrajina in hkrati največje strnjeno vinogradniško območje Slovenije. Med poznavalci veljajo Lendavske gorice za najlepše in najskrbneje obdelane vinograde na Slovenskem.

Obiskovalci se lahko ustavite v katerem izmed vinotočev ali izletniških kmetij, kjer vam domači vinogradniki največkrat ponudijo laški rizling in šardone. Bogata tradicija vinske kulture območja in pestra kulinarika gresta z roko v roki in vam tako omogočata izjemne užitke.

Hribčki in poti ob njih so primerni za aktivni oddih ter nudijo pristno doživetje narave, ki pri nas ne skopari z lepoto. V jesenskem času lahko doživite in okusite trgatev, stiskanje in nadaljnjo obdelavo grozdja, vedno pa lahko dobite vpogled v vinske kleti, kjer vino nastaja. Obiščete lahko tudi osrednjo prireditev festival Vinarium Lendava, ki privablja številne obiskovalce.

Kulinarika

Ena največjih privlačnosti območja je bogata kulinarična ponudba. Najbolj prepoznavna jed Lendave, bograč, domuje v Lendavskih goricah. Legenda o bograču prihaja iz Madžarske. Nastal naj bi ob vsakoletnem srečanju pastirjev različne živine. Vsak pastir je prinesel na srečanje meso svoje živine in čebulo. Na koncu pastirskih iger so pastirji zakurili ogenj, dali vsak svoj kos mesa v kotel oz. posodo, imenovano ‘bograč’, zalili z vinom iz svojih lesenih čutaric in tako dobili izvrstno mesno jed, imenovano bograč golaž.

Bograč ima posebno mesto v srcih domačinov. Vsako leto se na tradicionalni kulinarični prireditvi, Bogračfestu, v kuhanju bograča pomeri več kot 100 tekmovalnih ekip, obiskovalci pa lahko uživajo v vrhunski kulinarični ponudbi in pokušanju odličnega lendavskega vina. Na prireditvi sodelujejo tako domače kot tudi ekipe iz sosednjih držav, od leta 2011 pa je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča.

Posebnost naše kulinarike je prepletenost prekmurske in madžarske kulinarične tradicije, tako veliko imen jedi izhaja iz madžarščine. Razen bograča so značilne jedi našega kraja še: prekmurska gibanica (izvrstna sladica), pereci (slano pecivo), langoš (ocvrto jogurtovo ali krompirjevo testo), dödöli (krompirjevi žganci), meso iz tünke (deli opečenega in rahlo prekajenega mesa v zaseki), bujta repa (enolončnica iz kisle repe), krapci (izvrstna sladica), koline (krvavice), retaši (zavitki iz vlečenega testa) …

Kulinarične specialitete lahko obiskovalci poskusite v domačih gostilnah, restavracijah ter vinotočih in turističnih kmetijah s kakovostnim lendavskim vinom.

Prejšen članekKrško – kjer zanimivih kotičkov ne zmanjka
Naslednji članekV mestu vrtnic je dišalo po vrtnicah