Umetna inteligenca in turizem

0
339

Uporaba umetne inteligence in jezikovnega modela ChatGPT v turizmu in gostinstvu v Sloveniji: Povezovanje in izboljšanje doživetij

UVOD

Umetna inteligenca (UI) je tehnološki napredek, ki ima vse večji vpliv na različne panoge, vključno s turizmom in gostinstvom. S pomočjo UI lahko podjetja v teh sektorjih izboljšajo storitve, personalizirajo izkušnje gostov in optimizirajo svoje poslovanje. V tem članku se osredotočamo na uporabo umetne inteligence, posebno ChatGPT, v turistični in gostinski industriji v Sloveniji ter raziskujemo prednosti, izzive in možnosti, ki jih ta tehnologija prinaša.

RAZVOJ UMETNE INTELIGENCE IN CHATGPT

Umetna inteligenca se je v zadnjem desetletju izjemno razvila, omogočila inovativne rešitve ter izboljšala način komunikacije med ljudmi in stroji. Eden od najnovejših dosežkov na tem področju je ChatGPT, ki je model umetne inteligence, razvit s strani OpenAI. ChatGPT je sposoben generirati naravni jezik in sodelovati v pogovoru s človekom. Njegova sposobnost prilagajanja kontekstu in izvajanja nalog, kot je odgovarjanje na vprašanja ali podajanje priporočil, ga naredi izjemno uporabnega v turizmu in gostinstvu.

UI in Chat GPT lahko komunicirata s strankami preko klepetalnih robotov (chatbotov)

UPORABA CHATGPT V TURIZMU

ChatGPT ima številne uporabne primere v turizmu. Eden izmed njih je uporaba na spletnih straneh turističnih destinacij, kjer ChatGPT lahko odgovarja na vprašanja turistov in jim ponudi informacije o znamenitostih, aktivnostih, namestitvah in ostalih pomembnih informacijah. S tem se izboljšuje uporabniška izkušnja in omogoča personaliziran pristop, saj ChatGPT lahko analizira podatke o preferencah uporabnikov in ponudi prilagojene nasvete.

Drugi primer uporabe ChatGPT je v podpori strankam in rezervacijah. Na spletnih straneh turističnih agencij ali hotelov ChatGPT lahko pomaga pri rezervaciji letalskih kart, hotelskih sob ali izbiri turističnih aranžmajev. S svojo hitrostjo in natančnostjo lahko ChatGPT zmanjša čas čakanja na odgovore in poveča učinkovitost procesa rezervacije.

UPORABA CHATGPT V GOSTINSTVU

V gostinstvu ima ChatGPT prav tako velik potencial. Ena izmed najpogostejših možnosti uporabe je v podpori pri naročanju hrane in pijače v restavracijah. ChatGPT lahko gostom na enostaven način pomaga pri izbiri jedi, priporoči vina ali odgovarja na vprašanja o alergenih ali prehranskih omejitvah. S tem se izboljšuje gostinska izkušnja in omogoča boljša prilagoditev individualnim potrebam gostov.

Poleg tega ChatGPT lahko igra vlogo virtualnega vodnika. V turistično zanimivih krajih lahko gostom ponudi interaktivne informacije o zgodovini, kulturi, znamenitostih in lokalnih običajih. S tem se izboljšuje turistična izkušnja, saj gostje pridobijo občutek, da jih na potovanju vodi lokalni strokovnjak.

IZBOLJŠANJE DOŽIVETIJ IN IZZIVI UPORABE

Uporaba umetne inteligence in ChatGPT v turizmu in gostinstvu lahko pomembno izboljša doživetja gostov ter pripomore k večji učinkovitosti poslovanja. Vendar obstajajo tudi izzivi, ki jih je treba upoštevati. Eden izmed njih je zagotavljanje zanesljivosti in varnosti podatkov. Prenos in shranjevanje osebnih podatkov uporabnikov zahteva ustrezne varnostne ukrepe in skladnost z zakonodajo o varstvu podatkov.

Poleg tega je pomembno zagotoviti ravnovesje med uporabo umetne inteligence in človeške interakcije. Kljub napredku v tehnologiji nekatere stranke še vedno dajejo prednost fizičnemu stiku in osebni izkušnji. Zato je ključno, da podjetja v turizmu in gostinstvu pravilno prilagodijo uporabo umetne inteligence glede na potrebe svojih strank.

Pomembno je, da se uporaba umetne inteligence izvaja v skladu z varnostnimi smernicami in upošteva preference strank glede človeške interakcije.

Umetna inteligenca in ChatGPT kot osebni asistenti za potovanje

Eden od načinov, kako lahko UI in ChatGPT izboljšata potovalno izkušnjo, je, da delujeta kot osebni asistenti za potovanje. To pomeni, da lahko pomagata pri načrtovanju potovanja, rezervaciji prevoza in nastanitve, iskanju informacij o destinaciji, priporočanju aktivnosti in znamenitosti ter nudenju pomoči med potovanjem.

UI in ChatGPT lahko na primer analizirata preference in vedenje uporabnika ter mu ponudita personalizirane možnosti potovanja, ki ustrezajo njegovim željam, potrebam in proračunu. UI in ChatGPT lahko tudi spremljata spremembe cen letalskih kart in hotelov ter obvestita uporabnika o najugodnejših ponudbah. Poleg tega lahko služita kot virtualni potovalni vodiči, ki lahko odgovarjajo na različna vprašanja o destinaciji, kot so zgodovina, kultura, gastronomija, podnebje itd. UI in ChatGPT lahko tudi prevajata iz enega jezika v drugega ter pomagata pri navigaciji po mestu.

Nekatera slovenska podjetja že uporabljajo UI in chatGPT za ponujanje osebnih asistentov za potovanje, med njimi Nomago.

Nekatera slovenska podjetja že uporabljajo UI in ChatGPT za ponujanje osebnih asistentov za potovanje. Na primer:

 • Nomago (www.nomago.si) je potovalna agencija, ki uporablja UI za optimizacijo svojih storitev. Ima ima aplikacijo Nomago Travel Assistant, ki omogoča uporabnikom rezervacijo letalskih kart in hotelov ter dostop do informacij o destinaciji. Aplikacija ponuja tudi možnost klepeta z umetno inteligenco, ki lahko odgovarja na vprašanja in daje nasvete o potovanju.
 • https://openai.com/blog/chatgpt je spletna platforma, ki uporablja ChatGPT za ustvarjanje besedil na podlagi vhodnih podatkov. Chatgpt.si omogoča uporabnikom, da klepetajo z umetno inteligenco v slovenskem jeziku. Odgovarja lahko na različne teme, vključno s tistimi o potovanju. Chatgpt.si lahko tudi piše članke, pesmi, zgodbe in druge vrste besedil na podlagi uporabnikovih navodil.

Umetna inteligenca in ChatGPT v hotelih in restavracijah oz. turizmu

Drugi način, kako UI in ChatGPT lahko izboljšata turizem in gostinstvo, je, da delujeta kot pomočnika v hotelih in restavracijah. To pomeni, da lahko pomagata pri upravljanju s hoteli in restavracijami, izboljšanju storitev za stranke, personalizaciji ponudbe ter povečanju učinkovitosti in prihrankov.

UI in ChatGPT lahko na primer uporabljata podatke o strankah, kot so njihove rezervacije, ocene, povratne informacije in čustva, da bi bolje razumela njihove potrebe in pričakovanja ter jim ponudila prilagojene storitve. UI in ChatGPT lahko tudi komunicirata s strankami prek klepetalnih robotov (chatbotov), ki lahko odgovarjajo na pogosta vprašanja, sprejemajo naročila, nudijo pomoč in svetovanje ter rešujejo težave. Poleg tega lahko UI in ChatGPT optimizirata delovne procese v hotelih in restavracijah, na primer pri upravljanju zalog, naročanju surovin, nadzoru kakovosti, napovedovanju povpraševanja ter preprečevanju odpadkov in izgub.

Umetna inteligenca lahko pomaga pri promociji turistične ponudbe na več načinov, na primer z:

 • analizo podatkov o turistih, njihovih interesih, vedenju in zadovoljstvu ter prilagajanjem marketinških strategij in vsebin glede na ciljne skupine in trge.
 • uporabo naprednih orodij za digitalno oglaševanje, kot so programatično nakupovanje, dinamično prikazovanje oglasov, personalizirana e-pošta in družbena omrežja, ki omogočajo bolj učinkovito doseganje in nagovarjanje morebitnih turistov.
 • uporabo klepetalnih robotov (chatbotov), ki lahko komunicirajo z obiskovalci spletnih strani in aplikacij ter jim nudijo informacije, svetovanje, rezervacije in podporo v naravnem jeziku.
 • uporabo umetne inteligence za ustvarjanje vsebin, kot so članki, blogi, videi, fotografije in zgodbe, ki predstavljajo turistično ponudbo na privlačen in kreativen način.

Klepetalni roboti (chatboti) so lahko učinkoviti v turizmu, če so dobro zasnovani in prilagojeni potrebam in pričakovanjem uporabnikov. Klepetalni roboti lahko ponudijo številne prednosti, kot so:

 • hitrost in razpoložljivost: klepetalni roboti lahko odgovarjajo na vprašanja uporabnikov v realnem času, 24 ur na dan, brez čakalnih vrst ali zamud.
 • personalizacija in prilagodljivost: klepetalni roboti lahko analizirajo podatke o uporabnikih in jim ponudijo personalizirane informacije, nasvete, priporočila in ponudbe glede na njihove interese, želje in cilje.
 • stroškovna učinkovitost in produktivnost: klepetalni roboti lahko zmanjšajo stroške dela in povečajo produktivnost zaposlenih, saj lahko prevzamejo rutinska in ponavljajoča se opravila, ki jih sicer opravljajo ljudje.
 • inovativnost in privlačnost: klepetalni roboti lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo in zadovoljstvo z uporabo naprednih tehnologij, kot so naravni jezik, glasovna interakcija, umetna inteligenca in humor.

Umetna inteligenca lahko pomaga pri organizaciji (turističnih) dogodkov na več načinov, na primer z:

 • uporabo klepetalnih robotov, ki lahko avtomatizirajo komunikacijo z udeleženci, jim nudijo informacije, registracijo, potrditve, opomnike in povratne informacije.
 • uporabo orodij za analizo podatkov, ki lahko pomagajo pri načrtovanju, proračunu, trženju, ocenjevanju in optimizaciji dogodkov na podlagi zgodovinskih in aktualnih podatkov.
 • uporabo orodij za prepoznavanje obraza, ki lahko izboljšajo varnost, učinkovitost in personalizacijo dogodkov s preverjanjem identitete, beleženjem prisotnosti, prilagajanjem vsebine in interakcijo z udeleženci.
 • uporabo orodij za ustvarjanje vsebin, ki lahko pomagajo pri oblikovanju privlačnih in kreativnih vsebin za dogodke, kot so logotipi, plakati, videi, predstavitve in zgodbe.

Prednosti in izzivi umetne inteligence in ChatGPTa v turizmu in gostinstvu

Uporaba umetne inteligence in ChatGPTa v turizmu in gostinstvu ima številne prednosti, kot sta:

 • izboljšanje zadovoljstva strank z nudenjem personaliziranih storitev, hitrejšega odziva in boljše komunikacije.
 • povečanje prihodkov z večjo zvestobo strank, večjo prodajo dodatnih storitev

ZAKLJUČEK

Uporaba umetne inteligence, zlasti ChatGPT, ima velik potencial za izboljšanje turističnih in gostinskih storitev v Sloveniji. S prilagajanjem te tehnologije potrebam strank lahko podjetja dosežejo personalizacijo, večjo učinkovitost in boljše doživetje gostov. Kljub temu je pomembno, da se uporaba umetne inteligence izvaja v skladu z varnostnimi smernicami in upošteva preference strank glede človeške interakcije. Z združevanjem moči med tehnologijo in človeškim znanjem lahko turizem in gostinstvo v Sloveniji dosežeta nove ravni ter postaneta še bolj konkurenčna na mednarodnem trgu.

Ne pozabite, umetna inteligenca danes ni več razkošje, je nujna za dosego uspeha v današnjem zahtevnem poslovnem okolju. Raziščite in spoznajte umetno inteligenco ter razmislite o njeni vključitvi v svoje poslovanje.

Besedilo: mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak, predavateljica VSGT Maribor

Prejšen članekMladi v inovativne turistične projekte radi vključujejo QR-kode in VR-očala
Naslednji članekNa vzpetino Krvavica na ogled sokola selca

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here