Uvodnik: Poletje ob slovenskih jezerih

Vroče dni radi izkoristimo za aktivnosti ob vodi, ki ponuja osvežitev, zato smo prvo poletno številko Lipovega lista posvetili slovenskim jezerom. Ustvarila so jih bodisi narava bodisi človek in dajejo neizbrisen pečat slovenski pokrajini.

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji po podatkih Inštituta za vodo kar 10.000 jezer? Zagotovo največ jih je obiskala Manca Korelc, avtorica knjige Slovenska jezera, v kateri je ‘obdelala’ 101 slovensko jezero. Vsega skupaj jih je obiskala kar 1446, najdete pa jih na njeni spletni strani mojajezera.si.

Dvojno Triglavsko jezero, Fotografija: Jure Oblak

Med prebivalci Slovenije zagotovo ni nikogar, ki ne bi obiskal najmanj dveh najbolj znanih slovenskih jezer: Bleda in Bohinja. Ker sodimo med ljubitelje gora, imajo v kolektivni zavesti Slovencev prav posebno mesto seveda gorska jezera. Pot do njih od nas zahteva malo več truda in volje. Kapljice znoja nam narava poplača z edinstvenimi barvami in čudovitimi pogledi.

Tudi sama med najljubša jezera uvrščam sedmera Triglavska jezera, pri katerih me vsakič znova očara njihova naravna barvitost, ter Krnsko jezero, največje slovensko visokogorsko jezero, ki odseva mogočnost okoliških vrhov z dvatisočakom Krnom na čelu. Še kot najstnica sem se v Krnskem jezeru celo kopala, kar je bilo takrat še dovoljeno, zdaj pa na srečo ni več, saj gre za izjemno občutljiv ekosistem. Ne glede na to smo s skupino planincev pred dvema letoma v Dolini sedmerih jezer naleteli na skupino Nizozemcev, ki se je brezskrbno namakala v enem od jezer. Zgroženo smo jim poskušali dopovedati, da gre za nedopustno kršitev.

Krnsko jezero, Fotografija: Shutterstock

»Jezera veljajo za poseben del vodnega sistema, sploh alpska jezera in jezera, obdana z gozdom. So vir naše pitne vode. Pomembno je, kako zanje celostno skrbimo,« je v velikem turističnem intervjuju poudaril Dominik S. Černjak, predsednik Turistične zveze Slovenije. Na tem področju ima ogromno izkušenj, saj je trajnostno revitaliziral jezero Jasna v Kranjski Gori.

Ob jezerih deluje kup turističnih društev, med katerimi so nekatera nastala šele po tem, ko so se zaradi izgradnje hidroelektrarn v njihovih krajih pojavila umetna jezera. Tak primer je Most na Soči, katerega glavni okras je prav umetno jezero, ki ohranja edinstveno barvo skrivnostne Soče. Tamkajšnje turistično društvo ob jezeru vsako poletje pripravlja številne glasbene in druge prireditve.

Most na Soči, Fotografija: Shutterstock

Njihov dolgoletni predsednik in zdaj član Darči Volk ter Marijan Kardinar iz TD Dobrovnik sta zaslužna za to, da je znotraj Turistične zveze Slovenije nastala Skupnost objezerskih krajev Slovenije, ki se je pred leti razširila v Skupnost obvodnih krajev Slovenije. »Razmišljali smo, da kup turističnih društev deluje ob vodah, imajo mline, sprehajalne poti, zato bi bilo prav, da se pridružijo tudi takšni kraji, kar pa se za zdaj še ni zgodilo,« je turistična društva ob takšnih in drugačnih vodnih virih v Skupnost ponovno povabil Iztok Pipan, predsednik Skupnosti obvodnih krajev Slovenije in predsednik TD Zbilje, ki prav tako deluje ob umetnem jezeru in sodi med najbolj aktivne v Sloveniji.

Polona Frelih, urednica

Poleti ne čakajte samo na dopust, pač pa čisto vsak prosti trenutek izkoristite za uživanje v naravi, na toplem soncu. Za osvežitev naj bo čim več aktivnosti povezanih z vodo, gorami ali gozdom.

Po(zdrav) poletju!

Prejšen članekMežica: Preplet rudarstva in čebelarstva
Naslednji članekDominik S. Černjak, predsednik TZS: »Ko se bomo odločili, kaj hočemo početi ob jezerih, bo vse lažje«