Vodne in druge dogodivščine Koroške

0
415

Tako kot pokrajina so raznolike tudi možnosti za nepozabne počitnice ali izlet. Pogledi na edinstvene podobe narave pa zagotavljajo sprostitev in pobeg pred vrvežem vsakdana, ki vam bo za vedno ostal v spominu.

Koroška je v zadnjih letih resnično naredila izjemen korak naprej, saj lahko danes najdete vrhunska doživetja skoraj za vsakim vogalom. Pa naj vam razkrijemo pet tistih, ki vas resnično ne bodo pustila ravnodušne.

Splavarstvo je bilo nekdaj najpomembnejša gospodarska dejavnost, ki dajala kruh mnogim v dolini Drave.

#1: Nepozabno splavarjenje po Dravi s Koroškimi splavarji

Splavarstvo je bilo nekdaj najpomembnejša gospodarska dejavnost, ki dajala kruh mnogim v dolini Drave. Vse od konca 13. stoletja so s splavi prevažali vinske sode, les, kmetijske pridelke in rudo vse do Donave in Črnega morja. Nekdaj je po Dravi odplulo kar 2000 splavov na leto. Bogato splavarsko tradicijo naših krajev danes obujamo Koroški splavarji. A danes na splavih prevažamo zabave in doživetij željne obiskovalce. Splavarska sezona traja od aprila do novembra.

Doživite reko Dravo in njeno preteklost z edinstveno vožnjo na butičnem manjšem splavu Hlodovcu.

Doživite reko Dravo in njeno preteklost z edinstveno vožnjo na butičnem manjšem splavu Hlodovcu. Okusite koroške dobrote, ki ji za na pot prejmete v pravi splavarski culi, in uživajte v poležavanju v mreži tik nad zeleno reko. Manjši splav Hlodovec je namenjen družinam in skupinam do 10 oseb. Z bogato dediščino splavarjenja pa se lahko spoznate tudi ob zabavni vožnji na velikem tradicionalnem splavu Taljanšku s splavarskim humoristom Miho, ki na zabaven način pove, kako so splavarili nekoč, ter vam zaupa marsikatero skrivnost o zanimivih razvadah flosarjev. Kot se pri flosarskih plovbah spodobi, sledi flosarska malica (golaž in polenta) ter flosarski krst, za nepozaben zaključek doživetja pa poskrbijo prave flosarske frajle in muzikant. Z velikim splavom se na zabavno dogodivščino lahko podate tako posamezniki, družine kot tudi večje skupine. Splav namreč sprejme do 90 gostov.

#2: OLIMPLINE Črna na Koroškem

Črna na Koroškem je vsem dobro znana kot vas olimpijcev. A zdaj ni več samo to, saj se lahko vsi adrenalina željni podate tja na nepozaben spust po najdaljšem neprekinjenem ziplineu v Sloveniji. Čaka vas nepozabna avantura, ki vam bo nedvomno pospešila srčni utrip.

Vlakec na turistični kmetiji Klančnik

#3: Doživetje na kmetiji

Pristna in avtentična kmetija Klančnik leži ob sotočju treh dolin, Dravske, Mežiške in Mislinjske, v bližini splavarskega pristana. In ne skrbite – to ni ‘samo še ena’ izmed mnogih turističnih kmetij v naši deželici. Ponujajo namreč čudovito doživetje s pravim turističnim vlakom in opazovanje paše damjakov in muflonov. Če se na izlet odpravljate z družino, bodo mladi ljubitelji živali nad temi naravnost navdušeni.  Ogled zaključite z gurmanskim razvajanjem brbončic ob okusnih domačih suhih mesninah, sokovih, jogurtih in skutah.

V osrčje Pece, kjer so knapi (rudarji) nekoč utirali svoje poti, se lahko podate s kolesi, kajaki ali kar s turističnim vlakcem.

#4: Podzemne avanture v osrčju Pece

Spoznajte podzemlje Pece, njena naravna bogastva ter naporno knapovsko življenje. Podzemlje Pece, turistični rudnik in muzej, je s ponudbo edinstvenih podzemnih avantur in doživetij ena od osrednjih turističnih atrakcij čezmejnega Unesco Geoparka Karavanke. V osrčje Pece, kjer so knapi (rudarji) nekoč utirali svoje poti, se lahko podate s kolesi, s kajaki ali kar s turističnim vlakcem.

In glede na to, da sončno in vroče vreme v letošnjem letu res dobro razvaja, vam zna ravno naslednje doživetje čudovito zaokrožiti potepanje po Koroški in vas hkrati tudi osvežiti.

Radlje ob Dravi se lahko pohvalijo tudi s čudovitim naravnim biološkim bazenom.

#5: Greenresort in vodni park

Radlje ob Dravi se lahko pohvalijo tudi s čudovitim naravnim biološkim bazenom. Poleg sproščenega uživanja v naravi in osvežitve v edinstvenem vodnem parku s tobogani se lahko sprehodite tudi po vodni učni poti. Prav tako pa si lahko privoščite še nekaj, kar ni povsem vsakdanje – spanje v majhnih lesenih hiškah, kot so jih imeli nekoč mlinarji na Dravi.

Kontakt: Turistična pisarna, Koroški splavarji na Dravi

040 186 508 • info@splavarjenje.com

www.splavarjenje.com

Besedilo: Martina Vrčkovnik

Fotografije: Koroški splavarji na Dravi, arhiv ponudnikov

 

 

Prejšen članekNa izlet v Rogatec: Kjer domujejo štalunci, štepih na čapljo …
Naslednji članekSplavarjenje na reki Savi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here