Začenja se najbolj norčav del leta!

0
1097
Foto: Marko Šinkovec/www.slovenia.info

Dogajanje v prihajajočih dneh bo zaznamoval še zlasti pust, ki že preganja zimo, četudi se je šele začela! Po vsej Sloveniji bodo pustna rajanja, zabave, sprevodi in karnevali. Naj vas na debeli četrtek spomnimo samo na nekatere največje pustne prireditve, ne pozabite pa, da ga v Sloveniji skorajda ni kraja, kjer se ne bodo v teh dneh vrteli v pustnih norčavostih!

Kurentovanje na Ptuju se je začelo že v začetku meseca, osrednji dogodek najbolj mednarodno prepoznane slovenske pustne dediščine pa bo mednarodna karnevalska povorka, ki bo v nedeljo, 11. februarja, ob 13. uri. Ta je vrhunec ptujskega kurentovanja. Ulice preplavi več tisoč karnevalskih mask in tradicionalnih likov. Ob tem velja še omeniti, da je Unesco decembra lani vpisal obhode kurentov na seznam svetovne nesnovne kulturne dediščine.

V Cerknici bo v nedeljo, 11. februarja, ob natanko 12.31 eden najodmevnejših pustnih karnevalov v Sloveniji: Butalska veselica. Na njej se bodo znova predstavile tradicionalne velike figure na čelu s pramaterjo Uršulo in ščuko velikanko. Tu bodo tudi Uršulina potomka Liza, pa Rego Vranjejamski, največji žabon na svetu, povodni mož Jezerko, butalski jež, mogočni zmaj, Butalci, polhi in še in še.

V Domžalah oziroma na Viru, kjer ima pustno dogajanje že skorajda stoletno tradicijo, so se začeli pripravljati nanj že konec januarja, osrednji pustni dogodek pa bo tradicionalna povorka (v nedeljo, 11. februarja, ob 14. uri in 28 sekund), eden največjih pustnih karnevalov v Sloveniji, na katerem se predstavljajo različne maske iz okoliških krajev in od drugod.

V Kranju si bodo komajda opomogli od kulturnega dneva in Prešernovega smenja, ko bo že Prešerni karneval! V soboto, 10. februarja, bo, od 11. ure naprej. To bo karneval uličnih norčavosti, ki bo odgnal zimo in priklical pomlad (nas zanima, ali mu bo uspelo!). Po ulicah starega Kranja se bodo tradicionalno sprehodile pustne maske in zadišalo bo po krofih.

Sprevodi in karnevali bodo tudi drugod po Sloveniji: na Obali, v Mežici, Šenčurju (največja gorenjska povorka!), Dobovi, Litiji in drugod. Naj bo veselo!

L. L.

Prejšen članekV Ljubljano na Zmajev karneval
Naslednji članekVoden pohod po Rupnikovi liniji na Zaplani

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here