Lipa v Završah nad Mislinjo

0
307

Med številnimi mogočnimi lipami, ki krasijo in varujejo domačije, kapele in cerkve po občini Mislinja, smo se člani TD Mislinja odločili za predstavitev lipe, ki raste poleg cerkve svetega Ruprehta v Završah nad Mislinjo. Kdaj je bila posajena, nihče ne ve točno, prav gotovo pa je stara okoli dvesto let. Njen obseg znaša 4,7 metra. V preteklosti je imela sestro dvojčico, ki pa jo je zob časa tako najedel, da so jo morali odstraniti. Iz njenega lesa so med drugim izdelovali cokle, nečke za gnetenje testa, deske za valjenje testa, cenili pa so ga tudi rezbarji, saj je bil svetel in mehak, prožen, cepljiv in se ga je dalo lepo oblikovati.

Prostor na hribčku poleg cerkve in lipe lepo dopolnjuje stara Mehova gostilna. Pred mašo in po njej so se vaščani zbirali pod lipo, ki je odlično nadomeščala današnji radio, televizijo in časopise. Razpravljali so o letini in pomembnih dogodkih, kaj malega popili in zapeli, ob večjih praznikih pa tudi zaplesali in se poveselili. Spomladi so kmetice nabirale lipovo cvetje, poleti je lipa dajala prijetno senco koscem in grabljicam po napornem delu, med vojno pa so imeli pod njo partizani in kurirji razgledno točko. Razgled od lipe ne vse štiri strani neba je res čudovit, saj pogled seže od Paškega Kozjaka do Pohorskih planj, avstrijskih Alp, Pece in Uršlje gore do Kamniško-Savinjskih Alp. Gospodar Mehove domačije hudomušno pripomni, da bi prišla marsikatera resnica na dan, če bi lipa znala govoriti.

Poleg te lipe so v Završah še lipi pri cerkvi svetega Vida, pri Legnarjevi kapeli in največja pri domačiji Zgornji Naveršnik. Obseg Naverške lipe znaša kar 5,53 metra.

Besedilo in fotografije: TD Mislinja

 

 

Prejšen članekPogled na Idrijo od zgoraj
Naslednji članekIzlet za splet: Digitalna odkritja Slovenije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here