Pohod med slapovi in vinogradi

0
2045
Foto: Marijan Močivnik/www.vipavskadolina.si

Vinarsko turistično društvo Slap – Vas zlatih kapljic znova vabi na tradicionalni pohod po krožni poti Med slapovi in vinogradi. Letos bo v nedeljo, 15. aprila.

Začetek pohoda bo ob 9. uri na starem vaškem trgu v vasi Slap pri Vipavi. Pot vodi okrog vasi, je nezahtevna, primerna tudi za družine z otroki, speljana je večinoma po sončnih legah, ki ponujajo čudovit razgled proti zgornji Vipavski dolini in Nanosu. Na poti si je mogoče ogledati največji vodni slap v tem delu doline, po katerem je vas tudi dobila ime, pripravili pa bodo tudi oglede prikazov starih kmečkih del.

Pohod bo trajal od tri do štiri ure, ob vrnitvi na trg, po malici, pa bo dogajanje popestrila pokušnja vin domačih vinarjev. Pohodniki se bodo lahko ob koncu potepanja sprehodili po starih »gasah« in spoznavali bogato kulturno dediščino te majhne vasi. V njej je ohranjenih veliko starih domačij z začetka 18. stoletja, njihove posebnosti, kot so portali, vodnjaki, vklesani napisi na pročeljih stavb, pa so domačini skrbno obnovili. V vaškem gradu pa je bila leta 1873 ustanovljena prva deželna sadjerejska in vinorejska oziroma prva slovenska kmetijska šola.

L. L.

Prejšen članekOd cvetočih češnjevih nasadov do bogate kulturno-zgodovinske zapuščine
Naslednji članekV Arboretumu Volčji Potok se razcvetajo tulipani

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here